Анелия Клисарова: Няма да бързаме със закона за средното образование

снимки: infomreja.bg

„В никакъв случай няма да бързаме с новия проектозакон за средното образование, но се надявам до края на мандата да го финализираме“, заяви в Благоевград просветният министър Анелия Клисарова.

Тя призна, че реформата в образованието буксува повече от петилетка, но бе категорична, че законът трябва да бъде работещ и да удовлетворява потребностите на учители, директори на школа, ученици и родители.

„По проектозакона вече се работи, параметрите в него ще бъдат широко обсъдени и съгласувани с регионалните инспекторати, училищните директори и педагозите в цялата страна“, подчерта Клисарова.

По думите й предстоящата учебна година ще започне без никакви промени в сравнение с миналата година.  

„Проблемите са много и всички са важни, а решенията, които трябва да вземем – изключително отговорни. Затова трябва да прецизираме всички мнения и законът да стане оптимален“, аргументира се министър Клисарова.

Тя назова три основни задачи, които си е поставило за цел настоящото правителство в сферата на образованието – приемане на закона за средното образование, закона за професионалното образование и стратегията за развитие на висшето образование.

„Амбицията ни е да обхванем всички деца в първи клас. За съжаление много трудно получаваме информация какъв е броят им, защото има много родители, които пътуват в чужбина и децата им не постъпват в училище.  Такива данни ще имаме след 16 септември, когато започне учебната година“, заяви Анелия Клисарова.

Тя коментира и проекта по Оперативна програма „Човешки ресурси“, по който ученици и родители ще оценяват работата на учителите. „Идеята е не да се слагат оценки на педагозите, а да се чуе мнението на децата – как се чувстват в училище, получават ли помощ и разбиране от учителите“, посочи Клисарова.

Според нея с този проект ще се усъвършенства системата за оценяване и инспектиране.

Проектът ще стартира от първия учебен срок, но резултатите ще станат ясни не по-рано от от нова година.   

Министърът на образованието е в Благоевград за среща с учители и директори на училища от региона. Клисарова бе посрещната пред зала „Яворов“ от началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов, депутата Емил Костадинов и областния управител Муса Палев.

По-късно Анелия Клисарова ще дари книги на училището в Долно Осеново.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

лора16:14 - 30.08.2013
Златанов това ти е последната публична изява.От утре си вън от РИО. И дано никога вече да не припарваш в образованието.Ти си НЕКАДЪРНИК!И министърката го е разбрала вече.Така че за тебе няма спасение.Много хора ще си отдъхнат най-после!
Турко-комуноид16:02 - 30.08.2013
Не закони, назначения трябват!
00715:54 - 30.08.2013
Няяяяма нужда да бързате!нали се докопахте до властта,сега за къде да бързате!?А тръбяхте че във всяка сфера има нужда от смени и промени!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK