Анак Кракатау изригна, хвърляйки вулканична пепел на 3 000 метра

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите в Индонезия са издали най-високо ниво на тревога

Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна два пъти, изхвърляйки вулканична пепел на височина до 3000 метра, съобщи агенцията по вулканология на страната, цитирана от Reuters.

Първото изригване е регистрирано в 7.46 сутринта местно време в петък, а 62 минути по-късно се случва и втори път, информира news.bg.

Властите са издали второ най-високо ниво на тревога. Заповед за евакуация все още няма, но туристите и жителите са посъветвани да не се приближават или да се изкачват на вулкана.

Високият 157 метра Анак Кракатау, разположен в индонезийския проток Сунда между островите Ява и Суматра, е изригнал повече от 10 пъти от март тази година. Най-близкото селище до вулкана е на 16,5 км.

Всъщност най-мощното вулканично изригване, известно на учените, е именно на Кракатау през 1883 г., когато 2/3 от острова изчезва. Повече от 36 хиляди души са загинали.

През 1927 г. на мястото на саморазрушилия се Кракатау има ново вулканично изригване и над морето се появява малък вулканичен конус. Образува се малък остров, наречен Анак Кракатау ("Детето на Кракатау"). Вулканичната дейност на вулкана продължава и той расте всяка година средно с 6,8 m.

През 2018 г. ново силно изригване на Анак Кракатау предизвиква подводно свлачище, последвано от цунами, което уби най-малко 430 души.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK