Американски атомен самолетоносач пристигна в Южна Корея

Снимка: Pixabay

Сегашното посещение се извършва на фона на засилено напрежение в Корейския полуостров

Американският атомен самолетоносач "Роналд Рейгън" пристигна в южнокорейското пристанище Пусан след тристранни военни учения с участието на САЩ, Южна Корея и Япония, съобщиха Асошиейтед прес и Йонхап.

Пристигането на ударната група на самолетоносача, която включва и ескадрен миноносец, се смята за демонстрация на сила срещу Северна Корея (КНДР) в момент, когато лидерът на изолирания режим Ким Чен-ун отново потвърди стремежа си да развива връзките с Русия. Корабите ще останат в Република Корея на петдневно посещение.

Предишното посещение на "Роналд Рейгън" в тази страна беше през септември 2022 г. Това е вторият американски самолетоносач, посещаващ страната тази година, след "Нимиц", който пристигна в Пусан за военноморски учения през март.

Сегашното посещение се извършва на фона на засилено напрежение на Корейския полуостров, след като КНДР показа нова подводница миналия месец. Освен това Пхенян обеща да изпрати в орбита сателит този месец, след два неуспешни опита тази година.

По време на предишно посещение на "Роналд Рейгън" властите на КНДР заявиха, че разполагането му в региона има негативно отражение върху регионалната сигурност и извършиха изпитания на балистични ракети, припомня АП.

Засилват се и опасенията, че Северът се стреми да получи от Русия модерни технологии в замяна на доставки на боеприпаси за руската армия, изчерпани от продължаващата война с Украйна.

Миналия месец Ким Чен-ун посети Русия, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и да разгледа заводи за производство на оръжие. Днес Ким и Путин си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки между двете страни. В посланието до руския си колега Ким изразява силното си задоволство от "обмена на откровени и изчерпателни мнения" с Путин по време на пътуването му до Русия, като същевременно изразява твърдата си убеденост, че двустранните връзки ще се развият на ново ниво. Ким също така изразява надежда, че руският народ ще победи "упоритата хегемонистична политика на империалистите и действията им за изолиране и задушаване на Русия", според официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

"Надявам се, че руският народ, който се е заел да изгради силна нация, винаги ще постига само победа и слава в борбата си за защита на суверенитета, достойнството, сигурността и мира в страната, като разбива упоритата хегемонистична политика на империалистите и антируския план за нейното изолиране и задушаване", заявява Ким. 

От своя страна Путин изразява задоволство от положителното развитие на двустранните отношения във всички техни аспекти, според същия източник.

"Убеден съм, че изпълнението на споразуменията ще допринесе за по-нататъшното разширяване на конструктивното двустранно сътрудничество за подобряване на благосъстоянието на народите на двете страни и за гарантиране на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и Североизточна Азия като цяло", казва руският президент. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK