Александра Полежанова - единствената българка, която ще ни представи на конкурс в Русия

Снимка: Община Банско

Състезателите изпълняват артистично откъс от произведение на руски автор от XIX-XX в.

Александра Полежанова от Банско спечели националния етап на Международния конкурс „Живая классика”. Състезанието се проведе в София на предварително определената дата - 14 март, но заради обявеното извънредно положение в страната, участниците бяха оценявани по изпратени от тях видеозаписи.

Според регламента на международния конкурс, те се съревновават в три групи – деца, за които руският език е чуждестранен, деца от двуезични семейства и деца, за които руският е роден. Състезателите изпълняват артистично откъс от произведение на руски автор от XIX-XX в., а критериите при оценяването са предизвикателство дори за професионални артисти. Точки в класирането носят не само артистичността, но и грамотността, дикцията и ред други изисквания.

14-годишната Александра участва в групата на деца, за които руският е чужд език. Журито определи изпълнението ѝ като „златно”. Тя изпълни откъс от романа-феерия „Корабът с алените платна” на Александър Грин.

Заедно с победителите от другите две групи, осмокласничката от СУ”Неофит Рилски” гр.Банско ще представи България на финала на конкурса, който се провежда в Международния детски център „Артек”, а суперфиналът е на Червения площад в Москва.

Всерусийският конкурс „Живая классика” е изключително популярен. Ежегодно в проекта участват над 2,5 милиона ученици от 85 региона в Русия и 80 страни по света. В рамките на конкурса участват ученици на възраст от 10 до 17 години, които изпълняват откъси от свои любими прозаични произведения на руски език.

 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK