Албина Анева: Ще осъществим съдебната реформа, тя ще е гарант за добро управление!

„Мандатът на главния прокурор Иван Гешев трябва да се прекрати предсрочно“

Ние трябва да осъществим най-сетне съдебната реформа. Това е приоритет в предизборната кампания на „Изправи се! Мутри вън!”. От години се говори за тази съдебна реформа, но на практика нищо не се прави. Реформата в съдебната система е необходима, защото тя е гарант и за добро управление. Само така ще върнем доверието на хората в съдебната система. Това заяви пред медии в Благоевград адвокат Албина Анева, която е трета в листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!” в Благоевградска област.   

Като практикуващ адвокат тя има широк поглед какви са проблемите на съдилищата. Категорична е, че с оглед на всичко, което се случва в правосъдната система и в системата на държавното обвинение, мандатът на главния прокурор Иван Гешев трябва да се прекрати предсрочно, но на базата на законови основания. Законът предвижда как може да стане това, там ясно са разписани изискванията за заемане на тази длъжност. Необходимо е да се намали срокът на мандата на главния прокурор, който сега е 7 години, както и по-често той да се отчита в парламента.

От коалицията считат, че специализираният съд и прокуратура трябва да бъдат закрити. Една от причините е, че те стоят и зад разрешенията за подслушвания на опозиционните политици, на гражданските активисти, на хората от протеста, включително и на активистите на „Изправи се! Мутри вън!”.

„Ние винаги сме имали отношение към правосъдието и в редиците на нашата партия има много действащи юристи. Как ще се случи съдебната реформа? Би трябвало приоритетно това да го решат юристите в „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!”, „Има такъв народ” като партии, които са били в основата на протеста. Смятам, че ще намерим общ език и обща стратегия за извършване на съдебната реформа. Според мен нашите позиции са различни само в определени насоки, но в по-голямата си част те съвпадат”, твърди Албина Анева.

Важен въпрос за решаване е къде да се намира прокуратурата – да е част от съдебната система или да бъде изведена от нея, както и каква законодателна програма за съдебна реформа трябва да бъде заложена в новия парламент. Но от „Изправи се! Мутри вън!” са готови да отговорят на очакванията на обществото и на призивите на европейските институции да бъде извършена промяната в съдебната система.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK