Албания отбелязва днес 111 години от обявяването на независимостта си

Снимка: Pixabay

В центъра на Тирана ще се проведе парад в червено и черно

Днес Албания отбелязва 111 години от обявяването на независимостта си, съобщава БТА.

По булевард „Дъшморът е комбит“ (Героите на народа, жертвали живота си за родината – бел. ред.) в центъра на Тирана ще се проведе парад в червено и черно 2023, съобщи АТА.

Албанският премиер Еди Рама съобщи за парада чрез триизмерно видео във Фейсбук, което показва как би изглеждало това шествие, като написа, че идеята за Парада в червено и черно (по цветовете на албанското знаме – бел. ред.) е дошла от група младежи от албанската диаспора.

По думите на Рама, ако времето позволи това, парадът ще започне по обед и ще събере албанци от четирите посоки на света.

Информационният портал „Шчиптаря“ съобщава, че на парада, освен албанци от целия свят, ще участват и над 150 народни ансамбъла. 

Дружеството „Албански корени“ организира такъв парад вече 15 години в Ню Йорк, където живеят много албанци, като тази година за първи път парадът се мести в Албания, отбелязва медията. 

Андриоля Камбо, изпълнителен директор на Съюза на албанските общини в региона (новосформирано сдружение с нестопанска цел, което обединява албански общини от Албания, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия – бел. ред.), даде детайли за провеждането на парада пред „Шчиптаря“.

„В Тирана имаше туристически бум. Опитваме се да насърчим всички градове, в които се говори албански, чрез центъра на всички албанци (Тирана). А какво по-хубаво от това да празнуваме на Деня на независимостта, да покажем ценностите и художествените си групи, които ще участват в парада“, каза Камбо.

По нейни думи това е първият парад по рода си и почти цялата столица ще бъде затворена за движение. Камбо каза, че в шествието ще участват 47 арбърешки общности (арбърешите са албанци, преселили се в Италия по време на османските нашествия на Балканите в периода 15–18 век – бел. ред.), както и албанци от Ню Йорк, които ще дойдат в Тирана специално за парада.

Кметът на албанската столица Ерион Велиай каза пред Евронюз Албания, че парадът се очаква да продължи няколко часа, а отбелязването на Деня на независимостта на Албания ще продължи до вечерта, когато ще завърши с концерт на народни групи от фестивала в Гирокастра. 

Велиай съобщи, че празничната ноемврийска програма ще продължи на 29 ноември с фестивала „Бяла нощ“, в който ще участват известни албански изпълнители като рапърите Нойзи и Ледри Вуля и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK