Актуализират бюджета на Кюстендил за 2011

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Актуализация на бюджет’2011 ще обсъждат на последното си заседание за годината общинските съветници в Кюстендил. По първоначална информация има неизпълнение спрямо първоначално приетия бюджет от 2,473 млн. лева. То идва от неизпълнение на плана за собствените приходи -  няма сделки за отдаване на общинско имущество или те са в малки размери.

Общинарите ще трябва да се произнесат и по 6,5-те милиона евро, постъпили с емитирани през август т.г. общински облигации. Те влизат в приходната част на бюджета с обществен характер - как и за какво ще се харчат, ще се реши на сесията.

Идеята на общинското ръководство е с тази сума да се изгради медико-балнеологичен комплакес “Св. Иван Рилски” в няколко части за долечение. В проекта актвна роля има и Военно-медицинската академия в София.

Ще трябва да се одобрят и конкретни суми по ремонта на автогарата, за която общината не получава средства по програмата "Красива България", като се финансира целия ремонт на комплекса за около 99 хил.лева. Сградата бе ремонтирана точно преди изборите. Ще се съгласуват и суми за проект за туристическо-информационен център "Три буки", изпълняван съвместно с община Щип.

От групата общински съветници на БСП в Кюстендил вече обявиха, че все още нямат окончателно решение дали да подкрепят актуализацията на бюджета, която ще се гласува на сесията на 29-и декември.

"Иска се удължаване на кредита - овърдрафта, които общината тегли, което вече се случва 2- 3 пъти. Бюджетът се актуализира и с изтегления облигационен заем. Забелязах, че разходите за заплати са двойно повече от гласуваните в бюджета, вместо 600 000, са 1 200 000 лв.", заяви зам.- председателят на БСП- Кюстендил Иван Каракашки. Той бе категоричен, че такива решения могат да се гласуват само, когато е ясно цялостното финансово състояние на общината. От БСП са притеснени, че актуализацията на бюджета не е разгледана в комисиите на Общинския съвет.

Съветниците ще рзгледат и предложение за предприятие "Обществена пералня" на кмета на Кюстендил Петър Паунов. Средствата ще дойдат по програмата "Развитие на човешките ресурси", като проектът е за 5 години. Кметът избрал и мястото, където кюстенидлци ще носят за пране дрехи и завивки - бившата детска ясла край 6-то основно училище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//