Акции в цялата страна! Задържани има във Ветово, Бургаско, Ихтиман, Асеновград (ОБЗОР)

Снимка: Infomreja.bg

Акциите са против купуването на гласове и други престъпления

В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, вчера е задържана жителка на Ихтиман, осъществявала незаконна лихварска дейност. Полицейските действия били предприети от служители на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман с цел извършване на проверка по получена информация.

В хода на акцията бил проверен частен адрес в Ихтиман, където под легло в спалнята са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с изписани имена с вписани различни суми срещу всяко от тях и тефтерче с други документи. Обитателката на адреса е задържана за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК. В хода на първоначалните действия по разследването е установено, че поставяйки своите „клиенти“ в условията на пълна зависимост, 40-годишната жена е оказвала натиск върху тях да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Това потвърдили в снетите им сведения и всички притежатели на намерените лични карти.

Основната схема, прилагана от задържаната при осъществяване на престъпната й дейност, била, при заемането на парични суми да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ граждани. Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала свободния им вот на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец. Сред потърпевшите е установен и възрастен неин роднина, поставен в условията на безпомощност и зависимост, както финансова, така и по отношение на основното му право да гласува по собствен избор и воля.

Материалите по делото са докладвани в Софийска окръжна прокуратура за одобрение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно производство – за престъпление против политическите права на гражданите.

Специализираната операция за превенция и противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите е проведина на 4 ноември. Полицейските действия са осъществени след прецизен анализ на постъпила оперативна информация.

Служители на РУ-Видин извършили претърсване на частен адрес в село Арчар, собственост на местен жител, и в ползвания от него лек автомобил. Намерени и иззети са тетрадки с изписани имена и парични суми срещу тях, както и 15000 лева и златни накити.

По същото време са извършени претърсвания в хранителен магазин във видинския кв. "Нов път“ и в частен дом, където също са  открити тефтери с имена и изписани парични суми срещу тях,  1035 лева, кутии с тютюневи изделия без бандерол и 137 тениски и суичъри,  брандирани с лого на известни търговски марки.

Предстои доклад на материалите в прокуратурата. Работата на разследващите екипи продължава в рамките на образуваните две досъдебни производства. 

Тази сутрин на територията на Ветово е проведена специализирана полицейска операция. В операцията участваха служители от различни подразделения на ОДМВР - Русе.

В хода й са проверени различни адреси в населеното място. Иззети са мобилни устройства, компютърни конфигурации, различни суми пари в лева, списъци с имена, документи от различни куриерски фирми и други вещи.

Задържани са четирима на възраст между 17 и 37 години, заподозрени в извършени интернет измами.

Схемата - предлагане на различни стоки  чрез интернет сайтове и  приложения с условие за предварително заплащане на дължима сума за транспорт на доставката. След превод на дължимата сума от клиентите, връзката с доставчика на услугата прекъсвала.

По случая е образувано досъдебно производство, работата продължава под наблюдението на  прокуратурата. 

Две паралелни специализирани операции срещу контрабандата с акцизни стоки са проведени вчера от служители на районните управления в Труд и Асеновград. 

В хода на активни действия за пресичане на незаконното разпространение на безакцизни стоки, вчера служители от РУ – Труд, съвместно с колегите им от отдел „Икономическа полиция“ и инспектори от ТД „Митница“, предприели претърсване на адреса на местен жител от село Найден Герово и стопанисван от него магазин. Общо са конфискувани контрабандни близо 49 000 къса цигари от различни марки и 40 литра течност с мирис на алкохол. Допълнително са намерени и иззети и две пушки с неустановена марка и калибър, съхранявани от мъжа без необходимите документи. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Служители на полицейски участък „Садово“ и асеновградските им колеги от сектор „Икономическа полиция“ са открили 375 кг ситно смляна листна маса с мирис на тютюн в къщата на мъж от село Катуница.

По двата случая са образувани досъдебни производства по чл. 234 от НК. Уведомена е прокуратурата.

Операция е проведена днес на територията на общините Провадия и Дългопол - в селата: Бозвелийско, Житница, Величково и Цонево. В рамките на акцията са проверени 438 лица, 268 автомобила . Задържани са 3 лица от криминалния контингент, профилактирани са 25 човека, съставени са 13 акта и 11 фиша по Закона за движение по пътищата. Образувано е едно досъдебно производство за неправомерно присъединяване към електрическата мрежа в с.Цонево, съставени са 17 протокола по чл.65 от ЗМВР, като 15 от тях са по чл.167 от НК – „Престъпления против политическите права на гражданите“ и 3 броя АУАН по ЗБЛД.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK