Аферата в митниците: Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста

Снимка: БГНЕС

Съдът се мотивира с налично обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията

Днес, 18.04.2024 г., състав на Софийския апелативен съд разгледа жалбите на защитниците на обвиняемите Петя Банкова и Стефан Димитров против определението на Софийския градски съд, с което на обвиняемите лица са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“, съобщават от държавното обвинение.

Те са привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура за участие, заедно с още три лица, в организирана престъпна група (ОПГ), създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. чл. ал. 2 от НК.

Обвиняемата Банкова е обвинена за това, че при условията на продължавано престъпление, с 18 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Агенция „Митници“, в съучастие със Стефан Димитров – подбудител, нарушила служебните си задължения с цел да набави за себе си и за Стефан Димитров облага, изразяващо се в осигуряване на действия за безпрепятствено преминаване на контрабандна стока и от деянието са могли да настъпят немаловажни последици за държавния бюджет.

Обвиняемата Петя Банкова е привлечена и по три отделни обвинения за това, че принудила трима митнически служители да извършат нещо противно на волята си – престъпление по чл. 143, ал. 4, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Другият участник в ОПГ – обвиняемият Стефан Димитров, е обвинен и за държане в съучастие с други лица на акцизни стоки без бандерол в големи размери, което е престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3 от НК, както и за подбуждане при условията на продължавано престъпление на обвиняемата П.Б. към длъжностно престъпление, което е квалифицирано по чл. 282, ал. 4, вр. ал. 2 от НК.

В днешно съдебно заседание Софийският апелативен съд потвърди определението на Софийския градски съд за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемите Петя Банкова и Стефан Димитров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//