Запорожката атомна електроцентрала в Украйна е спряна напълно. Украинският оператор "Енергоатом" съобщи в публикация в Telegram, че шестият - последен работещ реактор на атомната електроцентрала - е излязъл от националната мрежа рано сутринта в неделя. Извършва се подготовка за охлаждане на реактора, се казва още в съобщението.

В последните дни реакторът работи в специален режим на планирано разтоварване с минимална изходна мощност, без на снабдява мрежата, тъй като електропроводите бяха повредени от обстрел. Според "Енергоатом" - обстрелът е от руска страна, която обаче обвинява украинските войски.

В събота обаче една от линиите е била успешно възстановена. Това позволи на оператора да приведе обекта във "възможно най-безопасното състояние - студено спиране".

И руските агенции съобщават за спирането на шести блок, като се позовават на Ренат Карчаа, съветник на шефа на "Росенергоатом". Изключването е било извършено в безопасен режим около 4:00 ч. московско време, пише "Интерфакс".

Според съобщенията спирането на реактора няма да премахне напълно заплахата от ядрена катастрофа в условията на продължаващи удари.

Тази седмица електричеството от АЕЦ вече не се доставя както на контролираната от Русия територия, така и на Украйна.

На 1 септември мисия на МААЕ посети атомната електроцентрала. Част от делегацията, ръководена лично от президента на агенцията Рафаел Гроси, остана няколко дни в района, а двама специалисти останаха в централата.

На 6 септември МААЕ представи доклад за мисията, в които изброи повредите и предупреди за рисковете. Докладът настоя за създаване на зона за сигурност в и около централата. Само дни по-късно МААЕ излезе с остро предупреждение, че ситуацията вече е в най-критичната си фаза. /News.bg/