Административният съд потвърди законността на избора на ректор на ЮЗУ

Проф. Борислав Юруков /вляво на снимката/ и министърът на образованието Красимир Вълчев, снимка: Infomreja.bg, архив

Магистратите отхвърлиха жалбата на проф. дн Иван Мирчев, проф. д-р Георги Апостолов и проф. д-р Антони Стоилов

Административният съд в Благоевград потвърди законността на Решението на Общото събрание на Югозападен университет „Неофит Рилски“ за избор на ректор на висшето училище.

Със свое решение магистратите отхвърлиха жалбата на проф. дн Иван Мирчев, проф. д-р Георги Апостолов и проф. д-р Антони Стоилов.

Съдът бе сезиран с жалба от тримата професори, кандидати за ректор, които оспориха законността на Решение на Общо събрание на ЮЗУ „Неофит Рилски“, обективирано в т.2.2 от Протокол  № 1 от  27.11.2019г., с което за ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ е избран проф. д-р Борислав Юруков. 

За да постанови решението си, съдът прие, че от събраните по делото доказателства не се установяват и не са доказани твърденията на жалбоподателя за съществени процесуални нарушения и немотивираност на процесния акт, поради което следва да бъде оставено в сила, а оспорването – отхвърлено.

Съдът счете за неоснователно и възражението на оспорващите, че избраният кандидат не отговаря на изискванията за заемане на длъжността.

Решението отчита и факта, че към момента на избора проф. д-р Борислав Юруков е навършил 65 години, но възрастовото ограничение като условие по допустимост при избор на ректор е въведено с новата редакция в Закона за висшето образование, която е действаща занапред.

Решението на Административен съд – Благоевград, подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

КОМЕНТАРИ

ПРЕПОДАВАТЕЛ19:14 - 25.08.2020
Случайно съдята постановил решението да е преподавател в ЮЗУ? Това се казва конфликт на интереси? Вие какво мислите инфомрежа?
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK