Административен съд - Кюстендил, отчете висок процент на свършените и потвърдените дела

Снимки: Административен съд, Кюстендил, Пресцентър

Данните се съдържат в годишния доклад за дейността на съда

На 16.03.2023 г. в Административен съд – Кюстендил, се проведе годишно отчетно събрание, на което бе представен Доклад за дейността на съда за 2022 г. На събранието присъстваха магистратите от Върховния административен съд – Любомир Гайдов – заместник-председател на ВАС, Бисерка Цанева – председател на VІІІ-о отделение на ВАС, и съдия Донка Чакърова, съдия Пенка Братанова – административен ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, Камелия Стефанова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил, Марияна Сиракова – зам. - административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил, прокурор Михаил Крушовски, Чавдар Тодоров – председател на Районен съд – Кюстендил, Иван Димитров – председател на Районен съд – Дупница, Албена Разсолкова – административен ръководител на Районна прокуратура – Кюстендил, магистрати, съдебни служители и представители на информационните медии.
Председателят на Административен съд – Кюстендил – съдия Иван Демиревски, отчете в Доклада за дейността на съда през 2022 г., че са образувани общо 771 дела, от които административни 410 и касационни 361. От предходния период са останали висящи общо 140 дела, съответно административни - 113 и касационни - 27.

От общо 911 дела за разглеждане, в края на отчетения период са свършени 733 дела или 80 %, което е изключително добър показател за работата на магистратите и съдебните служители. Правораздавателната дейност на съда се осъществява от шестима съдии и предвид броя на разгледаните дела през годината, действителната натовареност на един съдия е 12,92 дела на месец. На база свършени дела, тези, по които е постановен окончателен съдебен акт - 733, действителната месечна натовареност на един съдия е 10,4 броя дела.

През отчетния период съдебните актове по 548 решени по същество дела са изготвени в едномесечния срок по чл. 172 ал. 1 АПК, което се равнява на 100% . Няма изготвени съдебни актове в срок от 1 до 3 месеца.

За същия период Върховният административен съд като касационна инстанция и Административен съд – Кюстендил, в тричленен състав като касационна инстанция са сезирани по общо 158 дела. От свършените през 2022 г. общо 733 броя дела 261 подлежат на обжалване. От тях са обжалвани 158 дела. В процентно съотношение това се равнява на 61%.

Касационни жалби и протести са постъпили срещу 102 решения; частни касационни жалби – срещу 37 определения и 15 разпореждания. През отчетния период са постъпили и 4 молби за отмяна.
Към края на периода, ВАС и 3-членен състав на КнАдмС са се произнесли по 186 касационни и частни касационни жалби и протести, съответно 116 дела са по касационни жалби срещу решения, 64 дела са по частни касационни жалби и 6 дела са по молби за отмяна. Потвърдени са съдебните актове общо по 108 дела, което възлиза на 58%, съответно са потвърдени решенията по 72 дела или 67% и определенията по 36 дела или 33%. Констатира се относително равенство в процентно съотношение на потвърдените решения и определения спрямо общия брой оспорени съдебни актове, по които е налице произнасяне от касационната инстанция. Наблюдава се и намаляване броя на отменените съдебни актове.

Заместник-председателят на Върховния административен съд г-н Любомир Гайдов поздрави съдиите и съдебните служители за постигнатите много добри резултати през 2022 г.
В заключение председателят на Административен съд – Кюстендил, подчерта, че съдът се е утвърдил като авторитетен орган на съдебната власт, а осъществявайки правораздавателната си функция през целия, вече 16 - годишен период на дейност, се явява и значим фактор за осигуряване на правовия ред и законността в работата на администрацията на територията на област Кюстендил, както и за защита на гражданските права на жителите на областта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK