Административен съд - Благоевград четвърти в страната по натовареност

снимка: infomreja.bg, архив

През последните три години Административен съд - Благоевград е един от най-натоварените в страната. Това сочат данните, представени от председателя Василка Шаламанова днес по време на годишния отчет.

За 2011 година магистратите са разгледали 1942 дела, от които 1211 административни и 731 касационни. Сравнено с показателите за предходната година, броят им се е повишил с 82. От всички разгледани дела, свършените са 1697, което е със 118 повече от предходната отчетна година. В срок от три месеца са приключени 81,1%. Едва 18,9% са приключилите след изтичане на тримесечния срок от подаване на жалбата.

Освен бързина при разглеждане на делата, в съда е постигната максимална срочност и при постановяване на съдебните актове. През 2008 година 95,2% от съдебните актове са постановени в едномесечен срок, през 2009 г. – 94,7%, през 2010 г. – 97,6%, докато този процент през 2011 година е нараснал на 99,4%.

Постигната бързина и срочност при разглеждане на делата и при постановяване на съдебните актове не е рефлектирало отрицателно на качеството на съдебните актове, посочва още председателят на Администратиния съд Василка Шаламанова. „Дори напротив, нараснал е броят на потвърдените от Върховния административен съд съдебни актове“, допълни тя.

От представения отчет става ясно, че през 2011 година съдиите в Административен съд - Благоевград са работили с по-голямо натоварване от предходните години и са решавали по-голям брой дела месечно спрямо предходните години. Независимо от високата натовареност, налице е и трайна тенденция за увеличаване на общия брой потвърдени актове от касационната инстанция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK