9000 украинци започват работа, плащаме им 400 лв. наем за три месеца

Снимка: Infomreja.bg

Настанени са малко над 63 000 лица от Украйна у нас

Дигиталната платформа, която ще отговаря за бежанците у нас, ще бъде пусната днес. Върху данните от нея ще се изгражда планът по какъв начин ще става напускането на украинците от хотелите. Това заяви Мариана Тошева, председател на Агенцията по бежанците, пред бТВ. Тя уточни, че започват да обикалят анкетьори.

По думите й досега са правени разчети за базите и ангажиментите на ведомствата, започва оформяне на групите, като първа ще е тази на най-уязвимите. Голямата част от хората са заявили, че чакат да си тръгнат към Украйна, посочи Тошева.

Настанени са малко над 63 000 лица от Украйна у нас, като преместването е обезпечено финансово, каза тя, но не посочи сумата.

Свободните места за настаняване са 35 000, а голямата част имат желание да отидат на свободни адреси. Именно това се установява от анкетьорите.

До края на миналата седмица данните сочат, че 9000 украинци са заявили, че искат да започнат работа в България. За намерилите си работа е желателно да си намерят квартира, държавата ще ги подпомогне и за три месеца ще дава до 400 лв. за наем. Кандидатстването ще става през работодателя чрез договор.

За украинските деца се търсят дневни центрове, проучва се къде да бъдат и днес се очаква да бъдат обявени.

Агенцията за бежанците има резервен план с общежития и спортни бази, уточни Мариана Тошева. Правят се разчети и вероятно в рамките на 15 лв. на ден ще струва на държавата нощувката, където е възможно да останат хора в частни бази.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK