90% от прасетата в Кресна са умъртвени доброволно, днес проверяват дворовете

Снимка: Иван Тодоров, личен профил. Надписът под снимката гласи: Коледа в Кресна насред лето. ПОЗОР!!!

Според предписание на БАБХ днес трябва да бъдат изклани всички животни

Днес в Кресна започва умъртвяването на прасетата, след като бе обявено огнище на Африканска чума в 3-километровия район.

Още миналата седмица, след като бе открито мъртво прасе във водите на река Струма край Кресна, кметът Николай Георгиев, областният управител – Бисер Михайлов, се срещнаха. Свикана бе епизодична комисия, където бе взето решение да се умъртвят 135 регистрирани домашни прасета от задните дворове на хората.

В районна няма свинекомплекси.

„Над 90% от прасетата са умъртвени доброволно от собствениците си след като бяха набелязани препоръките още миналата седмица“, каза за ИНФОМРЕЖА кметът Георгиев.

Днес проверяващи заедно с полиция минават по дворовете, за да установят дали всички животни са умъртвени. За стопаните, които не са го сторили ще бъдат дадени ден-два отсрочка, за да го направят, тъй като има хора, който не са били в града миналата седмица.

„Разбиране от страна на хората има, но те са обезверени и се примиряват. Не сме доволни от случващото се, но ние ясно изразихме нашата позиция“, допълни Георгиев.

Той каза, че напрежение в града няма.

Относно спекулации, че болното прасе в реката е изхвърлено от бабата на футболиста Кирил Деподов, стана ясно, че стопанството на жената е проверено и няма липсващо прасе, нито болни такива.

 

КОМЕНТАРИ

Дара23:58 - 19.08.2019
Колко са платили, за да се напише алиби на бабката?
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK