90 човека преминаха през новогодишната нощ през спешното на „Пирогов“

Снимка: Infomreja.bg

Заради тежко ПТП от Благоевград е транспортирано 8 - годишно дете

В новогодишната нощ преминалите през спешното на „Пирогов” са 90 човека, от тях за лечение остават 23. За цялото последно денонощие преминалите са 400, а хоспитализираните 78.

Нощта е била спокойна, но по пироговски. След полунощ има рязък наплив - основно пострадали от бомбички – около 10 човека. Няма тежки травми, ампутации, това съобщи зам-изпълнителният директор на „Пирогов”, проф. Николай Габровски.

Пациенти са идвали в спешното предимно заради обичайния битов травматизъм, свързан с алкохол. През токсикологичния кабинет са преминали 10, предимно млади човека.

Заради тежко ПТП от Благоевград е транспортирано 8 - годишно дете с тежка съчетана травма. Настанено е в детска реанимация и за момента стабилизирано.

Дете на 3 години от Костенец, което е със следи от насилие е в тежко състояние. Оперирано за хематом около мозъка. Сигнализирани са компетентните органи поради съмнение за домашно насилие. За момента стабилизирано.

За щастие – не е имало тежки инциденти, катастрофи, включващи много хора.

Ковид

За нощта 31.12.20202 срещу  01.01.2021  – 50 души със симптоми на коронавирус са преминали през „Пирогов”, а 5 от тях са хоспитализирани и зависими от кислород.

За болницата за годината

През 2020 г. пациентите, които са потърсили помощ  в  „Пирогов” са 198 639. Хоспитализирани са 35 372 . Пациентите със симптоми на ковид, преминали през специалния триаж са около 13 000 , а останали на лечение с ковид са 3000, най-често – зависими от кислород.

Трябва да се има предвид, че 2/3 от ковид пациентите са лекувани през последните 2 месеца, т.е. ако преди сме имали около 100 човека на месец, през последните 2 месеца имаме по около 1100 пациента, отбеляза проф. Н. Габровски. „Това е огромно усилие. Огромно натоварване за изключително кратък период от време.”, това е вълната на заболяването, каза професорът.

Последните месеци дейността е основно подчинена на ковид, макар никое звено да не е прекратявало дейността си. Това коства огромни организационни промени. Като се започне от инсталирането на фургони за триаж пред болницата, премине се през пълното преустройство на пациентопотока и отделяне на ковид болните от останалите и се стигне до разкриването на 450 ковид легла в рамките на десет дни.

Някой мисли че думата на 2020 е Ковид, посочи проф. Габровски. „Ковид беше темата, а думата на 2020 всъщност са 2 думи - Смелост и Солидарност:

Смелост на лекарите пред неизвестното. На мвр и учители. На вас медиите. На тези, които избраха разума. На тези които си останах вкъщи.

Солидарност - не можем един без друг. Здравеопазването без обществото. Обществото без здравеопазване. Ние без мобилизация на всички структури на държавата и управлението, за да се обезпечи материално и оранизационно.

Доказахме че можем да бъдем смели и солидарни.”

Според проф. Николай Габровски думата в началото на 2021 г. е надежда. „Надявам се в края на 2021 да е успех”, завърши проф. Габровски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//