87-годишната баба Джуна от Господинци изкара три месеца строг пост

Снимки: Личен архив

87-годишната нена Джуна, както всеки ден, от три месеца насам се кланя, кога в къщи, кога в джамията на обедния си намаз, чете корана и новата си книга "Християни и Мюсюлмани - да се запознаем".

Възрастната жена от 9-годишна всяка година спазва строгия пост уруч, а вече 27 години го прави не по един месец, а по цели 3.

Самата тя обяснява дългия и строг пост така: „Един месец за Аллах, един за пейгамберина и един за мен".

Въпреки годините баба Джуна и тази година изкара своя тримесечен уруч.

А днес според Корана е последният ден от тридесетдневния задължителен пост, който пазеха вярващите мюсюлмани през месец Рамазан.

Днес за мюсюлманите е и голямото арифе и последният ден, в който те постят.

В този ден се дава фитре (милостиня) на бедни хора, сираци, хора в нужда и др.

По този повод в гоцеделчевското село Господинци, където местните мюсюлмани цял месец по 17 часа на ден не пиеха вода и не се хранеха, вече тече трескава подготовка за големите празници, които започват от утре.

Доволни и щастливи в селото са и пенсионерите, които днес взеха своите макар и малки пенсии.

Те изказаха благодарности към служителката на пощенската станция на съседното село Баничан, че им раздаде пенсиите преди Байряма, за да могат да посрещнат нуждите си по празниците - доволни и щастливи като останалите хора.

За съжаление 63-ма човека от 519-те жители на Господинци ще посрещнат празника далеч от семейства и близки, защото са на гурбет в чужбина, сочи статистиката.

От местното кметство пък изказват горещите си благодарности към община Гоце Делчев, която и тази година оказа финансова подкрепа за подсигуряване на музикалната част и общоселското веселие.

Така още през първия ден на Байрама в горната част на селото позната на всички като „Бахчета“ със своите изпълнения ще радва празнуващите сърцатият местен музикант Вадим Чоков.

Както казва самият изпълнител: "С пари и без пари веселие и изненади ще има".

На втория ден пък за празничното настроение пред кметство в Господинци ще се грижат оркестъра на известния Панчо Иванов и новата им солистка Джемиле Стамболиева от Абланица.

Екипа на кметство Господинци пожелава здраве и много късмет във всеки дом и весели, спокойни и приятни празници на всички празнуващи.

 

КОМЕНТАРИ

Vechno22:43 - 16.06.2018
Аллах с дженнет да я дари
Фатме16:32 - 16.06.2018
От къде мога да купя книгата?
Внучка08:46 - 15.06.2018
Благодарим на нашата баба за всекидневното и ежеминутно отдаване на Всевишния!
ali kunev23:32 - 14.06.2018
allax sas o6te dalak jivot da e dari i vav djeneta mysto dai otredi milatami ala .

FACEBOOK