83-ма творци от Благоевград, Кюстендил и Перник в XIV Зонална изложба "Струма"

Художници от областите Перник, Благоевград и Кюстендил ще представят свои творби в рамките на 14-ото издание на Зоналната изложба „Струма”. Традицията за общи изложби на художници от градовете край Струма се възстановява след няколкогодишно прекъсване благодарение на усилията на Община Перник като домакин, Галерия Перник и галериите от Благоевград и Кюстендил, СБХ, както и с партньорството на кметовете на Благоевград и Кюстендил и на творците от трите града, подчерта директорът на Галерия Перник Елена Темелкова. За откриване на поредното издание на мащабната експозиция е избран празникът на Перник 19 октомври.

Тази година свои платна, скулптори, дървопластика и пана в три художествени галерии в Перник ще  покажат 83-ма съвременни художници, които са родени и творят в градовете по поречието на Струма – в областите Перник, Благоевград и Кюстендил. Ценителите на изобразителното изкуство ще видят 166 уникални творби.

На откриването на 19 октомври в 12 часа в Галерия „Любен Гайдаров” в Перник ще бъдат връчени и награди на авторите на най-добрите произведения. Жури с председател председателя на СБХ Любен Генов и членове Асен Евтимов и Владимир Шунев от Кюстендил, Аргир Манасиев и Христо Шапкарев от Благоевград и Богомил Живков и Дончо Захариев от Перник оцени работите и присъди една голяма награда, както и по две отличия за живопис и за скулптора, графика и приложно изкуство.

Тази година събитието е част от инициативите в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата. С творбите от изложбата ще бъде издаден каталог, който ще увековечи 14-то издание на експозицията. Намеренията на организаторите са изложбата да се провежда всяка година в един от трите партньорски града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK