80 земеделци излязоха на протест в Хаджидимово

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Близо 80 тютюнопроизводители, зеленчукопроизводители, животновъди и зърнопроизводители от Гоцеделчевско се събраха на пореден протест в меката на стачките – Хаджидимово. Лошото време и снегът не позволиха на много хора от региона да се присъединят към протеста и да изразят своите искания и недоволства относно развитието и бъдещето на сектора.

Заплануваният първоначално като митинг за отбелязване на 10 години от напразните и нечути от всички управляващи досега искания на селскостопанските произнодители, прерасна в протест, на който бе приета декларация с шест искания.

С организацията и провеждането на митинга в Хаджидимово и този път се ангажира Иван Сабахлъков, който, както винаги, бе и основният оратор. До него на трибуната се качи и Атанас Гелемеров, който заяви, че държавата не обръща достатъчно внимание на родното земеделие, като направи сравнение със субсидиите, които осигуряват другите европейски държави на заетите в селското стопанство.

“ Благодарение на отварянето на пазара, изкупната цена на тютюна тази година достигна средна цена от 5,50 до 6,50 лева, но има ли някой сега да излезе и да каже къде са парите, след като тютюнопроизводителят бе мачкан от фирмите със средни цени за килограм тютюн едва 3-3.50 лв. Коя фирма ще излезе да каже къде са тези пари, прибирани години наред от потта на тютюнопроизводителите, които са най-бедната прослойка в страната. Макар и двойно по-високи да са цените от тазгодишната реколта, те са нищожни в сравнение с парите, които получават в Гърция за килограм тютюн“, заявиха от микрофона Атанас Гелемеров и Иван Сабахлъков.

Приетата декларация на днешния протестен митинг е адресирана до министъра на земеделието Мирослав Найденов и до финансовия министър Симеон Дянков. Тя съдържа шест основни искания: Референтният период за подпомагане на отрасъла  тютюнопроизводство да бъде да бъде удължен с още една година - до 2013-а, поради пропуските на институциите и самите производители по време на кампания 2010-а; Санкциите за застъпените площи да бъдат сведени до минимум поради редицата технически грешки и проблеми, които са допуснати предимно от ресорните институции, а не от земеделските производители; Зеленчукопроизводителите да получат адекватна помощ от държавата, съизмерима с тази, която получават колегите им в страните членки на Европейския съюз; Животновъдството да бъде подпомагано достойно и да стане от водещите отрасли за страната.

Петото искане е озаглавено от протестиращите „Европейските програми в сектор „Земеделие“ – мит или реалност“, а с последното се настоява пограничните райони да станат приоритет за държавата поради географското им разположение и демографския срив, който се наблюдава там.

Приетата от протестиращите декларация ще бъде връчена и на депутатите от Пиринско, които не дойдоха да чуят гласа на недоволните селскостопански производители.

И този път опитът на Иван Сабахлъков да обедини хората от всички отрасли в региона, се оказа неуспешен. „Трябва още преди да е започнала подготовката за следващата реколта, да се реши как ще се работи през настоящата година и фирмите открито да обявят изискванията си, но да чуят и нашето становище какво искаме срещу качествена продукция. Един път завинаги трябва да се сложат открито картите на масата, за да се тръгне по нормален ред, а не да правим всяка година протести, за да отстояваме правата си“, коментира Сабахлъков.

Протестиращите дадоха 15-дневен срок на управляващите да вземат решения по шестте точки от приетата в Хаджидимово декларация и да насрочат преговори по поставените искания. В противен случай ще последват масови протести за постигане на консенсус между производители, фирми и правителството по всички въпроси, касаещи земеделието, тютюнопроизводството и животновъдството в Гоцеделчевски регион, предупреждават организаторите на днешния протест.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK