8 г. затвор за Йоско, убил двама при катастрофа

снимка: Монитор
Йосиф Йосифов-Йоско беше осъден на осем години затвор за причинената от него катастрофа през март миналата година в столичния квартал "Бояна", при която загинаха двама мъже - на 31 и 53 години, а двама други бяха тежко ранени и все още се възстановяват.

Според обвинението по време на инцидента на 2 март 2011 г. той е управлявал джипа си "Мерцедес" с 2,6 промила алкохол в кръвта и с 45 км в час над допустимата скорост.

По-рано днес прокуратурата поиска съдът да наложи на Йосифов близко до максималното наказание за това престъпление - 15 години затвор, предаде БТА.
 
Още на предишното съдебно заседание обаче Йосифов се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура, а според последните изменения на НК в такъв случай присъдата му трябва да се намали с 1/3.

Адвокатът на Йосифов - Христо Христов, пък настояваше за условна присъда, съобщи БГНЕС. Според него има изключително смекчаващи вината обстоятелства и за това наказанието му трябва да бъде под минимума.

"Не мисля, че съдът може да го накаже по-тежко от това, което той сам е причинил на себе си. Той достатъчно е наказан", каза защитникът, като посочи Йоско в инвалидната количка, в която се намира след катастрофата.

Христов изтъкна, че Йосифов не може да прави нищо и е 100% инвалид. Освен това, според него, хората, като го виждат в такова състояние, ще им действа по-възпитателно, отколкото ако той е в затвора. А там под въпрос щяло да бъде поставено и неговото физическо състояние.

Самият Йоско заяви пред съда, че съжалява за случилото се и че никой здравомислещ човек не би искал да причини страдание на толкова семейства, включително на своето. Той добави, че оставя на съда да прецени какво наказание да му наложи.

Семействата на пострадалите и загиналите поискаха кръвнина в размер на 1 250 000 лева. Съдът обаче присъди той да им изплати обезщетение от 680 000 лева - по 100 000 за роднините на жертвите, и по 40 000 за ранените. Разноските по делото в размер на над 5000 лева също ще са за негова сметка.

Той няма да има право да кара автомобил 8 години. Съдът обаче разпореди да му върнат джипа и мобилен телефон. Докато присъдата влезе в сила, подсъдимият ще е на свобода под парична гаранция от 5000 лв.

Присъдъта може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Името на Йосифов стана известно преди няколко години, когато бе задържан и обвинен за убийството на Константин Димитров - Самоковеца в Холандия, но впоследствие бе оправдан поради липса на доказателства. /dnes.dir.bg/

КОМЕНТАРИ

12315:06 - 11.02.2012
уважаеми това на снимката е друг Йоско
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK