78 души се включиха в доброволните отряди в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg, архив

78 човека са се включили в отрядите на общините в Кюстендилска област. Без такива формирования са все още Сапарева баня и Бобошево.

"Ясно е,че държавните институции сами няма да могат да се справят.  До община Невестино пожарната по план пристига за 28 минути, ако обаче има необходимост от нея в село Илия, времето се увеличава над час", даде пример областният управител на Кюстендил Иван Каракашки. 

Посоченият пример показва необходимостта от тези формирования, които на място да реагират бързо и адекватно.

Общият брой на отрядите в областта е седем. Най-голям е този в Кюстендил, който е от 46 човека. В Дупница са записани 9 доброволци, в Бобов дол - 6, в Рила и Трекляно по 5, а в Кочериново - 4.

Като положителен пример областният управител посочи община Кюстендил, където Общинският съвет гласува преференции за членовете на доброволния отряд, които не плащат такса смет, получават безплатно дърва за огрев и други.

"Проблем се оказва обаче, че болниците искат да се заплаща обучението по първа медицинска помощ, а Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" провежда обученията безплатно.За да се подготвят  необходимите документи за кандидатстване пък са необходими близо 40 лева. Ако доброволците не са преминали необходимите обучения, те не могат да се включват в спасителни акции", коментира Иван Каракашки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK