72 милиона преведени по сметките на тютюнопроизводителите

Георги Андонов, снимка: infomreja.bg, архив

Личните сметки на тютюнопроизводителите от Гоцеделчевски регион са заредени и от днес те могат да теглят преведената от ДФ „Земеделие“ субсидия, която е на обща стойност 72 милиона лева. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Георги Андонов.

По думите му това е последният транш от договорените 116 милиона лева за тютюнопроизводители, които в референтния период 2007 – 2009 година са получавали държавни премии.

Такива средства ще получат над 35 хиляди земеделци от цялата страна по схема, необвързана с производството, поясни Андонов.

Сумите, които получават тютюнопроизводителите зависят от произвеждания сорт. Така стопаните, които отглеждат тютюн „Виржиния“ ще получат по 0.42 лева за килограм, а за сорта „Басми“ – по 2.04 лева за килограм, даде пример депутатът от ГЕРБ.

През 2010 г. изтече тригодишният период, в който България може да изплаща въведените през 90-те години премии за тютюнопроизводителите. Впоследствие обаче беше нотифицирана нова държавна помощ, необвързана с количествата произведени продукти, която цели да стимулира пренасочването на заетите в този отрасъл към други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//