7 са кандидатите за кмет на община Благоевград, вижте кои са те

Снимка: Infomreja.bg

Днес бе последният срок, в който кандидатите могат да се регистрират в ОИК

Остава седмица преди началото на предизборната кампания за частичните избори в Благоевград.

Днес бе последният срок, в който кандидатите могат да се регистрират в ОИК за участие в битката за кметския пост.

Кандидатите са 7 или с 5 по-малко от изборите през 2019 година.

Първи – още на 20 май, е регистриран бившият кмет Румен Томов, заради чийто казус благоевградчани ще проведат 4, а не три избора за година.

Томов отново, както и през 2019 година, е независим кандидат, подкрепен от БСП, което заяви лидерът на левицата при посещение в Благоевград.

Първата дама, която отново влиза кандидат-кметска кампания, е Людмила Костадинова. Тя ще се бори също като независима. Костадинова е председател на Неправителствената организация Възродена България - Българско Народно Единение. Активен участник в протестите през 2020 година заедно с партньора си – Николай Иванов.

На 21 май в ОИК постъпи и регистрацията на най-върлия противник на Кабинета „Камбитов“ и наследника му Томов. Андон Тодоров от председател на Общинския съвет в Благоевград, като лидер на местното формирование на Партията на Зелените, напусна всички постове, както и този на общински съветник, за да се кандидатира за кмет за втори път след местните избори през 2019 година.

Тодоров е независим кандидат. Той обаче ще бъде подкрепен от ПП ГЕРБ, които няма да излъчат свой собствен. В Инициативния комитет, който застава зад неговата кандидатура, влизат още ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ.

Припомняме, че именно на изборите през 2019 година, Тодоров се нареди в челната тройка по брой гласове след избрания тогава Томов, който бе на балотаж с Атанас Камбитов – тогава член и кандидат на ПП ГЕРБ. Тодоров бе избран за председател на ОбС на 20.12.2019 след дълги и „мъчителни“ „ялови“ заседания на Съвета.

Относно Атанас Камбитов, който е председател на местната структура на партията на Цветанов – Републиканци за България, за частичните избори партията е взела решение да не излъчва кандидат.

Преди седмица в ОИК е регистриран за кандидат и Илко Стоянов като представител на „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов атакува кметския пост в Благоевград чрез адвокат Стоянов, който бе избран за депутат от 45-ото Народно събрание на отминалите избори. Стоянов има дълга биография в политическите среди, част от която е свързана като активен общински съветник в ОбС – Благоевград.

Илко Стоянов има над десетгодишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, като напуска Общински съвет – Благоевград, по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград. През годините натрупва опит в кандидатстването и изпълнението на европейски проекти във всички сфери на обществения живот. Има натрупан опит в изготвянето и изпълнението на общински бюджети. Има над 25-годишен опит в различните сфери на правото, чрез работа в екип в адвокатското дружество, което управлява. Привърженик на тезата за децентрализация и много по-голяма независимост на местната власт от държавната, както и на тезата за постоянно участие на хората в управлението, чрез провеждане на допитвания до тях, е описанието му в сайта на ИТН.

Следващият кандидат е най-младият сред останалите. Това е Стефан Делиов. Той е регистриран от коалиция „Ние, Гражданите”. Делиов е познат в града като създател на групата „Кочинка рейсинг тийм“, която събира любителите на бързите коли и високите скорости, но и хората с добри сърца, които участват в различни благотворителни кампании в помощ на хора в нужда.

Някои от Вас лично ме познават, знаят що за човек съм и какви са моите виждания и принципи, други вероятно са срещнали по нещичко за мен, покрай разнородните благотворителни кампании, които с години организирах и провеждах с помощта на мои приятели с големи сърца и с подкрепата на част от бизнеса и граждани на Благоевград. 

Нека обърнем внимание обаче на една конкретна кауза, която за моя радост имаше огромен успех и съумяхме да проведем няколко пъти кампанията – „БЪДИ ЧОВЕК“. Какво се случваше по време на „БЪДИ ЧОВЕК“ и каква бе основната цел на събитията? Основната идея бе да се събират хранителни продукти от първа необходимост, които в последствие да бъдат раздадени на възрастни хора и семейства в нужда, живущи, както в Благоевград, така и в селата около града. С помощта на всички Вас, мили хора, неведнъж успяхме да помогнем. 

Замислих се обаче за следното: Помагаме ли наистина на тези хора? Ще Ви споделя какво мисля аз: Тези хора са нашите родоначалници, строителите на България! Хора, които са градили и съхранили Държава, в която днес НИЕ да живеем. Хора, постигнали всичко с много труд и имащи единствено и само гордостта си! Това са хората, благодарение на които нас днес ни има! Когато един човек цял живот изкарва прехраната си с труд и честност, когато цял живот се бори с неволите без да наведе глава и за миг, то тогава този човек има най-ценното притежание на света, а именно ДОСТОЙНСТВО! 

Обидно е цял живот да си градил и да си живял достойно и точно, когато вече нямаш тези сили и се нуждаеш от подкрепа, всички да забравят за теб! Затова бе и нашата кампания – да подадем ръка на тези, благодарение на които днес сме това, което сме! Да, обаче тези хора нямат нужда от нашите подаяния, защото “торбичка” с храна е именно това за тях – подаяния, акт на унижение! Цял живот си разчитал единствено на себе си и сега се появява някой на вратата ти да ти подаде късче хляб и да ти покаже, че все пак не си съвсем забравен! Въпреки това, поставени в безизходица, тези хора приемаха и малкото, което успявахме да съберем и ние с молене и просене. В очите им се четеше едновременно благодарност и обида, загатнато щастие и пареща тъга. И въпреки направенета добрина, днес се чувствам омърсен! Чувствам се гузен, че съм унизил, тези доблестни хора, защото на тях не им трябват нашите подаяния! Трябва им работеща община, която да осигури достойните им старини! 

Ако всички управляващи дори за миг се замислят как да подобрят жизнения стандарт, ако впрегнат усилията си да работят заедно и да вдигнат на крака прекрасния ни град, полека всичко ще си дойде на мястото и тогава всички тези хора ще се усмихват и ще знаят, че ние не сме забравили за тях! А какво по-ценно има от една усмивка и искрата надежда в очите на хората! Вместо това обаче всеки вдига безпомощно рамене, всички са разединени и заети да търсят вината у другиго! Заради всичко казано и преживяно, уважаеми съграждани, аз Стефан Делиов и неуморният екип зад гърба ми, взехме нелекото решение да премерим сили с останалите кандидати на предстоящите избори за кмет на община Благоевград! Преживели всичко това от първа ръка, ние знаем какво трябва да променим в града си, за да бъде той отново прекрасно място за живот, където майките и бащите ни спокойно да изживеят старините си, а децата ни безгрижно да растат и ще работим с всички сили за да го постигнем!

Така описва себе си кандидатът при обявяването на новината за решението му.

Делиов е познат и сред активните протестиращи, включително в събитията пред 2020 година. Досега не е участвал в политически проекти.

Коалиция Демократична България – Обединение издига за свои кандидат д-р Виктория Каракостова, която зае и председателкия пост на местното крило на партията, поемайки щафетата от досегашния лидер Калоян Хандижийски.

На 8 май Хаджийски обяви: Приятели, ето, че днес беше последният ми ден като председател на ДСБ Благоевград. Подадох оставка след близо 10 години като председател. Мисля, че е време да се даде шанс за промяна. Вярвам, че е за добро! С огромно удоволствие гласувах за д-р Виктория Каракостова, един убеден демократ и истински десен човек, която от днес е новият председател. Използвам случая да й пожелая много, много успехи, както на нея, така и на ДСБ, на Благоевград и на България! Разбира се, аз ще бъда тук като заместник-председател и ще продължа да давам всичко от себе си!

Още един адвокат ще е част от бюлетината. Това е Цвета Рангелова, излъчена от партия Възраждане на К. Костадинов.

Регистрирани в ОИК са още партия „Обединена Социалдемокрация”, партия „Движение България на гражданите“, за участие в частични избори, но не са излъчили кандидати, следователно регистрацията им "отпада".

Така се очертава следната картина от кандидати:

  1. Румен Томов – издигнат от Инициативен комитет, в който влизат: Виктор Асиски, Асен Давидков, Димитър Арабаджиев, Людмил Георгиев, Красимир Дуков, Красимир Стефанов и Траян Попкочев. Подкрепен от БСП.

  2. Людмила Костадинова – издигната като независим кандидат-кмет от ИК, съставен от Николай Иванов, Ричард Софрониев и Миглена Ванева.

  3. Андон Тодоров – издигнат от ИК, в който участват Димитър Ирибозов, Елина Смилкова, Антони Стоилов, Костадин Христов, Калин Грънчаров, Иван Стоянов и Бисер Михайлов.

  4. Партия Възраждане - Цвета Рангелова

  5. Има такъв народ – Илко Стоянов

  6. Коалиция Демократична България – Обединение  - д-р Виктория Каракостова

  7. Коалиция „Ние, Гражданите“  - Стефан Делиов

Явно кметският пост е доста апетитен, тъй като по традиция броят на желаещите в Благоевград е голям. Правим сравнение и с местните избори през 2019 година. Тогава кандидатите бяха 12. Част от тях продължават битката, други се отказаха.

Сред лицата, които няма да бъдат част от бюлетината, са: вече споменатият Атанас Камбитов, Росен Георгиев – бивш кметски наместник на Дъбрава, кандидат за депутат от квотата на НФСБ, Росен Христов, Иван Ризов – настоящ общински съветник, Калоян Ханджийски, Атанас Кирянов, адвокат Албина Анева – Томова, която на последната сесия на ОбС-Благоевград, обяви, че напуска партия МИР, чийто председател бе през годините, Валери Смиленов, който на изминалите парламентарни избори бе част от партията на Манолова, и Илия Илиев – бивш боксьор, треньор по бокс.

Колко ще гласуват?

Населението на община Благоевград е съставено от  80390 души в 26 населени места, регистрирани по настоящ адрес.

В областния град Благоевград броят на секциите е най-голям – 115, а право на глас имат 60 498. Общото население на града е 73775 души с настоящ адрес в града.

В село Изгрев 466 жители от 607 ще гласуват в една секция. Броят на жителите в село Бело поле е 627. 536 души могат да упражнят вота в една секция.

В село Бистрица само 542 души ще избират от общо 608 регистрирани лица.

В Българчево броят на лицата е 380, от които 186 ще пуснат бюлетина. В Дъбрава също броят на гласоподавателите е малък спрямо регистрираните – 66 от общо 149.

В село Еленово 194 от 198 души ще гласуват. Списъкът показва, че в Горно Хърсово право на глас имат 41 души от 130, в Мощанец – 23, в Делвино – 35 от 113, Габрово – 14 от 40, в Дебочица избирателите са 14 от регистрирани 25, 164-ма избиратели са в Зелен дол, 36 - Бучино, в село Лисия са цели 7, 148 – в Селище, 49 са в Дренково, 7 в Клисура от 25 с настоящ адрес, в село Обел – 22 от 51.

Дотук изброените ще упражнят вота в една секция.

В две секции, разположени в село Лешко, ще гласуват 122 души от регистрирани по настоящ адрес 208.

В Логодаж жителите са 302, а гласуващите 199, отново в една секция. В Марулево ще гласуват – 22 лица от 74.

В Падеш 446 души от 524 дават гласа си, а в Покровник – 762 от 912.

В село Рилци извадката от ЦИК показва, че 845 жители населяват селото, а 797 ще гласуват.

В Церово населението е 691 души, а гласуващите са 590.

В 19 секции ще гласуват с хартиена бюлетина поради по-малко от 300 избиратели в населеното място, заради което законът изключва упражняване на машинен вот. Това са селата: Бистрица, Българчево, Дъбрава, Еленово, Горно Хърсово , Мощанец, Делвино, Габрово, Дебочица, Зелен дол, Бучино, Лисия, Селище, Дренково, Клисура, Обел, Лешко, Логодаж, Марулево.

 

 

Кандидати през 2019, Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK