65,36 % активност в община Гърмен, в Хвостяне изборният ден пред приключване

Снимка: Infomreja.bg

8225 избиратели са упражнили правото си на вот в община Гърмен минути преди 17 часа, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Процентът на гласувалите до този час е 65,36, което е с около 2 на сто повече от редовните избори на 25 октомври.

Най-висока е избирателната активност в село Хвостяне. Там почти 100 % от имащите право на глас вече са пуснали бюлетина за един от двамата претенденти за кмет на община Гърмен - Минка Капитанова и Ахмед Башев, а също и на балотажа между двамата кандидат-кметове на Хвостяне - Баадин Юсеинов от БСП и досегашния управник Сейхан Ахмедов от ГЕРБ.

До момента в ОИК-Гърмен няма нито една официално подадена жалба за нарушение на изборния процес.

Гласоподаватели от село Рибново обаче разказаха, че са станали свидетели на опит за манипулиране на вота. Според тях един от кандидат-кметовете на община Гърмен плащал да не се гласува на балотажа, като негови хора събирали личните карти на хората и им обяснявали, че ще им ги върнат след 19 часа днес.

Избирател с увреждания, също от Рибново, пък не могъл да упражни правото си на вот в подвижна избирателна кутия. При посещение в дома му негова близка поискала да пусне бюлетина вместо него, но представителите на ОИК не й разрешили. Това изнервило жената, която започнала да къса намиращите се други бюлетини в подвижната кутия.

Наложила се намесата на полицията, като на място са извикани двама униформени служители. В крайна сметка възрастният мъж, който е с близо 100 % инвалидност, не успял да гласува.

Декларации за подвижна кутия са подали общо 17 избиратели от община Гърмен, като шестима от тях вече са гласували.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK