602 кг марихуана за 2,5 млн. лв. заловени в румънски тир на ГКПП "Илинден"

снимки: infomreja.bg

602 кг марихуана за близо 2,5 млн. лв. са заловени тази събота на ГКПП „Илинден“ при съвместна операция на служителите от ГУП – Гоце Делчев, Агенция „Митници“ и ОД МВР – Благоевград.

Това съобщиха на нарочна пресконференция днес заместник-директорът на РГС – Смолян Радослав Сотиров, началникът на ГУП – Гоце Делчев Илия Сораджиев, заместник-директорът на Митница „Югозападна“ Георги Александров, шефът на „Криминална полиция“ в благоевградската полицейска дирекция Мирослав Данаилов и началникът на Митническо бюро – Гоце Делчев Евгени Трендафилов.

Контрабандният товар е открит в събота, 15-и март, в пътуващ от Гърция за България товарен автомобил с румънска регистрация, който бил спрян за проверка на ГКПП „Илинден“.

Проверяващите се натъкнали на натоварени в камиона различни по вид и големина кашони, което било първият сигнал за превоз на нерегламентирани стоки.

По документи тирът превозвал пластмасови опаковки, съобщиха спецовете от осъществилите  съвместната акция институции. Така измежду кашоните с декларирания законен товар в камиона били намерени и 25 картонени кутии, които се различавали от останалите.

При отварянето им се оказало, че в тях има наркотици, опаковани в пакети с двойно фолио от по няколко килограма, за да не бъдат засечени от рентгеновото устройство, с което се извършват проверките на преминаващите през граничния пункт стоки.

Спипаното количество марихуана на ГКПП „Илинден“ е най-голямото в страната за тази година, а стойността му е близо 2,5 млн. лв.

Водачът на товарния автомобил е румънски гражданин. Той е пътувал сам. Задържан е с полицейска заповед за 72 часа.

Полицейските и митническите спецове коментираха още, че единствено добрата работа и правилното взаимодействие между трите институции са довели до успешното изпълнение на съвместната операция по залавянето на огромното количество марихуана.

Те не скриха, че са работили по сигнал. Извършено е и проследяване по суша, въздух и вода.

„Предстои ни голям обем от работа на национално и международно ниво. След приключване на разследването и установяване на всички подробности около престъплението дрогата ще бъде унищожена“, коментира заместник-директорът на РГС – Смолян Радослав Сотиров.

Според първоначалните разпити румънският шофьор е заявил, че не е знаел за наличието на марихуана в превозвания от него товар.

С постановление на Окръжната прокуратура в Благоевград на Дирой Т. е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

граничар12:59 - 19.03.2014
Стояне , грачна са далечпо големи професионалисти от мвр
стоян18:26 - 18.03.2014
е няма ли най после журналистите да снимате истинските герои редови полицаи и да ги покажете та и те да се почувстват удоволетворени от работата си....от тия тримата,които сте ни показали, само този от ОД МВР е в час със всичко, тия от гранична са само позьори, и най лошо , че са постоянно на първи ред без да са свършили работа и за две стотинки по случаите
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//