600 000 лева инвестират в базата на болничната сграда в Петрич

Димитър Благоев, снимка: Infomreja.bg

600 000 лева ще бъдат инвестирани в базата на болничната сграда в Петрич, съобщи кметът Димитър Бръчков.

Средствата ще бъдат усвоени целево за подобряване на енергийната ефективност на сградата. Финансирането идва с постановление на Министерски съвет.

Предвидените мерки включват: цялостна подмяна на дограмата, стъклопакети и врати; подмяна на съществуващите вертикални и хоризонтални щрангове, които касаят отоплителната и водопроводна инсталация на болничната сграда; подмяна на всички осветителни тела с нови LED.

Заложените за изпълнение със защитеното държавно финансиране дейности следват извършените до момента ремонти по материалната база на лечебното заведение.

„От началото на 2017 година е направен цялостен ремонт на отделение „Ортопедия и травматология”, извършени са частични неотложни ремонти на други три отделения – „Детско отделение”, „Хирургия” и „Инфекциозно отделение”. Стойността на инвестираните средства за подобряване на материалната база възлиза на 30 000 лв.", допълни градоначалникът.

По думите му Община Петрич е започнала и отлаганата през годините процедура по излизане на сградата на болницата в Петрич на свободния енергиен пазар. Равносметката е, че до момента доставяната ел. енергия за лечебното заведение е на изключително висока цена от 125 лв. за мегават часа енергия.

"Предварителните анализи и проучвания, направени от Община Петрич, дават основание да се говори в посока – договаряне на цена от около 75 – 81 лв. за мегават активна енергия. Икономията, която следва да се постигне само от това перо, се изчислява на близо 35 % от досегашните разходи за ток на болничното заведение”, обясни Бръчков.

Кметът заяви, че уважаваният хирург от Петрич – д-р Иван Динчев, който преди повече от 15 години напусна болницата в Петрич, е приел поканата да се върне на работа в „Хирургично отделение”, което е огромна стъпка към връщане на специалистите, посочи градоначалникът.

Анонсира, че има потвърждение от други двама медици, които ще работят в Петрич. „Това са важните крачки за решаване на кадровия проблем, съпътстващ всички болници, не само нашата. Когато обаче сме стабилни, както сега, имаме основания да правим предложения, имаме и първите положителни отговори от страна на лекари. Мога да добавя още, че от м. юни насам, всички работещи в болницата тук получават т.нар. допълнително материално стимулиране. Нещо, което години наред е пропускано, заради липса на пари”, обобщи кметът на община Петрич, Димитър Бръчков.

Той подчерта, че политическото говорене отпреди година, по предложената болнична реформа, днес се прочита като ненужен популизъм и псевдозагриженост за здравеопазването на местно ниво, защото Петрич остана сред градовете, които запазиха болницата си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK