59 лица са под карантина в община Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Затварят заведенията и търговските обекти, изключение правят хранителните магазини и аптеките

59 лица са поставени под карантина, след като са се завърнали от държави с установени случаи на коронавирус, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той уточни, че няма база за притеснение, като на едно от лицата днес изтича карантинният срок.

Що се отнася до заведенията и търговските обекти, с изключение на хранителните магазини и аптеките, те трябва да затворят до полунощ. „Пояснението към заведенията за хранене е, че те трябва да бъдат задължително заключени, единственото което е, че през деня се разрешава да има хранителен блок, ако имат доставки по домовете. Вътре трябва да присъстват само служителите, които се занимават с приготвянето на храната и евентуално доставчик.

Ако заведението бъде отворено, то собственикът го грози констативен протокол и акт. Важното е, че се запазва възможността за доставки по домовете, което е ключово за търговците. Хотелите също затварят хранителните си блокове.

Продължаваме да очакваме сигнали за неспазване на карантината. В момента обработваме два такива сигнала, като единият се оказа недействителен. Другият касае лица, които са посещавали Франция в момент, в който там не е било рисково, но въпреки това са под карантина“, обяви още Паунов.

Той беше категоричен, че няма поводи за тревога. При лична хигиена и спазване на здравните мерки, няма тревога за когото и да било.

„Извънредното положение се налага само заради хората, които си позволиха да нарушат карантинният период и то това са хората, които са заразени с коронавирус. Благодаря на Бога, в нашия регион няма такива, но има хора, които се изкушиха да подходят лековато.

Излишно е да казвам, че  в момента всякакъв тип презапасяване е излишно. Казвам го съвсем отговорно като човек, който също има семейство и е загрижен за всеки един от нашите съграждани. Самодисциплината на кюстендилци може да ни спаси в региона да не се появява коронавирус“, обобщи още градоначалникът на Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK