500 000 турци в чужбина са гласували за президент на втори тур

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На първия тур нито един кандидат не спечели пълно мнозинство

Близо 500 000 турски граждани са гласували в чужбина в задграничните мисии и митническите пунктове на страната във втория тур на президентските избори в Турция, насрочени за 28 май. Това съобщава Анадолската агенция, като цитира данни на Върховния избирателен съвет. 

Откакто гласуването в чужбина започна в събота, 452 257 избиратели са гласували в турските дипломатически мисии, докато 19 477 са гласували на митническите пунктове.

Общо те са 471 734 души. 

Гласуването в дипломатическите мисии ще приключи на 24 май, а на митниците ще продължи до 17 часа местно време на 28 май.

Припомняме, че милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президента и членовете на 600-местния турски парламент.

Народният алианс на президента Реджеп Ердоган спечели мнозинство в парламента, докато президентската надпревара продължава на втори тур.

На първия тур нито един кандидат не спечели пълно мнозинство, въпреки че Ердоган водеше.

Ердоган ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) и общ кандидат за шестпартийния опозиционен Национален алианс, на балотажа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK