50-метров трибагреник преминава през Ракитово на Йордановден

Снимка: Infomreja.bg

Трикольор ще бъде носен от деца и възрастни

Община Ракитово ще отбележи подобаващо Йордановден.

Тържествено шествие с 50-метров трибагреник, подсигурен лично от кмета Холянов, ще обходи централните улици на Ракитово. 

Трикольорът ще бъде носен от деца и възрастни по маршрута - църквата “Св. Неделя”, ул. “Иван Вазов”, общината, болницата, местността Попин дол, където ще бъде хвърлен кръста. 20 гайдари ще съпровождат шествието и ще създават празнично настроение. 

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят във водата, за да извадят кръста. Смята се, че който пръв го хване, ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

Смята се още, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Програмата: сутрешна литургия, 11.30 - тръгване от църквата, около 12 часа - център на Ракитово, около 12.30 часа-  Попин дол.

Програма в Костандово: 9 часа - събиране на центъра на града, 11 часа - хвърляне на кръста при моста на р. Мътница

Програма в Дорково:  Кръстът ще бъде хвърлен в 11.30 при горското стопанство. 

Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление, хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни". С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK