5 години уседналост ще са нужни за английски паспорт

Снимка: alexdevelopment.co.uk

Излизането на Великобритания от ЕС ще даде възможност на много българи да се върнат у нас. Правилата, които Лондон планира за чуждите граждани ще се окажат неблагоприятни за мнозина на фона на повишаващите се заплати в България.

Формално брекзит ще се случи на 30 март 2019 г. Българите живеещи там са около 70 хил., но се предполага, че са над 100 хил. включително нелегално работещите и по-нискоквалифицираните. 
Ще се въведе изискване за уседналост от 5 години и така хората ще получат паспорт, лична карта на постоянно пребиваващ и ще имат права като граждани.

Важно е коя дата ще бъде избрана за изчисляване на уседналостта. Ако човек е влязъл в страната около 2017 г., то когато се активира клаузата за излизане, той ще има 2 години уседналост и ще подава документи за искане на статут.

Правителството на Великобритания ще опита да зададе квоти за определени професии и така се надява да контролира миграцията. 

Ако човек работи трябва да има над 18 хил. лири годишен доход, за да получи семейството му статут на постоянно пребиваващи. Така нелегално работещите няма да могат да останат в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK