45 години от откриването на дългоочакваната нова сграда на галерията в Кюстендил

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

На днешния ден, преди 45 години, Кюстендил празнува откриването на дългоочакваната нова сграда на галерията.

В чест на 90 годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора, авторски колектив в състав арх. М.Минева, инж. А.Конфорти, инж. Г.Даскалов, инж.Желев, арх.Сл.Василев, проектира първата за страната специално построена за целта (галерия) сграда. До тогава, обичайна практика е, да бъдат преустройвани за това сгради, строени с друго предназначение (старата сграда на кюстендилската галерия е преустроена еврейска синагога).

Нещо повече – новата галерия е създадена със специална функция: да представя основно творчеството на един художник, при това по специфичен начин. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване подходяща среда за картините на Майстора. Той излъчва същата простота и хармония, както платната, експонирани върху изчистените стенни плоскости на залите, върху които липсват каквито и да е прозорци или ниши. Пространствата са решени на нива, свързани от общото естествено горно осветление на тавана (система „Оберлихт”) и осигуряващи кръгова линия на движение (галерията сама ви „води” из своите пространства).

Именно горното осветление дава възможност на всяко следващо поколение посетители да вижда произведенията на Майстора на същата естествена светлина, на която той ги е създавал, рисувайки на полето. От скоро, галерията има и подновено изкуствено осветление, предназначено за мрачните къси зимни или дъждовни дни.

Още тогава, на 24 ноември 1972 г., кюстендилци заслужават „своята” галерия. В този ден, строителството на болницата все още не е завършено, но никой дори и не помисля да постави под съмнение значимостта на новата придобивка.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK