44 пожара възникнаха за година на територията на РДГ – Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Опожарени са 4162 декара иглолистни и 1939 декара широколистна растителност

През 2021 г. мероприятията по защита на горските територии от пожари се извършиха съгласно изготвената Регионална програма на РДГ – Кюстендил, и годишните планове.

Извършени са проверки съгласно действащият план за взаимодействие между ГДПБЗН и ИАГ през 2021 год. По съгласуван план, експерти на РДГ - Кюстендил, РДПБЗН- Кюстендил и РД ПБЗН – Перник, извършиха в областите Кюстендил и Перник проверки на всички собственици на гори с площ над 50 ха в района на дейност на РДГ-Кюстендил.

През годината на територията на дирекцията са възникнали 44 пожара засегнати са 7855 дка горски територии. Опожарена е 4162 дка иглолистна и 1939 дка широколистна растителност. Преобладаваща част от възникналите пожари са на територията на държавни горски стопанства. Пожарите са възникнали в вследствие на нерегламентирано запалване на растителни отпадъци в земеделски земи в близост до горски територии.

За последните 10 години най-голям е делът на умишлените пожари -187 броя, съобщават от РДГ - Кюстендил. На второ място са пожарите причинени от небрежно боравене с открит огън -145 броя. По неизвестни причини са възникнали 28 броя за периода, а по естествени природни причини-7 броя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//