43% от българите вярват на Радев, 25% - на Борисов, 15% е доверието в Кирил Петков

Графика: bTV

63% изпитват недоверие към Народното събрание

Ако изборите се провеждаха в момента, ГЕРБ-СДС щеше да бъде първа политическа сила, запазваща сериозна преднина пред вторите "Продължаваме промяната-Демократична България". Това показват данните от социологическо проучване на "Маркет Линкс", представено пред bTV.

В парламента също така влизат "Възраждане", ДПС и БСП.

При избори днес за ГЕРБ биха гласували 23,6% от анкетираните, а за "Продължаваме промяната - Демократична България" - 17,5% от всички гласуващи. Трета политическа сила е ДПС с 12,4%, следват "Възраждане" с 11,1% и БСП със 7,9% от всички гласуващи.

Лидерите с най-висока подкрепа от избирателите са президентът Румен Радев, лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и министър-председателят акад. Николай Денков.

Доверието към държавния глава е 43%, а към лидерът на ГЕРБ-СДС – 25%. Доверието към премиера е 24%, но недоверието към него е 52%.

Финансовият министър Асен Василев се ползва с доверието на 16% от избирателите, колкото е и доверието към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. И двамата се ползват с рекордно неодобрение. На първия не вярват 64%, а на Костадинов – 62%.

Доверието към съпредседателя на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков е 15%, а недоверието – 70%.

Институцията с най-голяма доверие е правителството. 21% от гражданите вярват на кабинета "Денков-Габриел", докато 53% са на обратната позиция.

Народното събрание и прокуратурата са еднакво доверие 15%, но недоверието в законодателния орган е 63%, а към прокуратурата е 58%.

Данните са на база национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1032 лица над 18 г. в страната в периода 26 септември – 8 октомври 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

 

Графика: bTV
Графика: bTV

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//