36% ръст на Covid заболеваемостта в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-вероятно новият щам "Ерис" вече циркулира и в Испания

В средата на лятото заболеваемостта от Covid-19 в Испания нарасна с 36% само за седмица. Здравните власти предупреждават, че мерките за безопасност трябва да се спазват особено от по-възрастните и уязвими пациенти, въпреки че вече не сме в условия на пандемия, съобщава БНР.

През последната седмица на юли заболеваемостта от Covid-19 беше 55 случая на 100 000 жители, а седмица по-късно нарасна на 75 на 100 000. Увеличението е най-видимо при пациентите под 5-годишна възраст, където достига до 120 случая на 100 000 жители.

Лекарите призовават за спокойствие родителите, тъй като повечето от симптомите са грипоподобни. Не така стоят нещата при по-възрастните и уязвимите хора, където дори и най-лекият вариант на Covid би могъл да бъде с фатален край. Затова призивите към тях са да се тестват, да носят маски на обществени места и да избягват да се събират с много хора на едно място.

Именно отпускарският сезон и семейните и приятелските сбирки са причината са по-бързото покачване на заболеваемостта в средата на лятото. Най-вероятно новия щам "Ерис", който е причина за 17% от инфекциите в САЩ и 15% във Великобритания вече циркулира и в Испания.

Симптомите му са главоболие, дискомфорт, загуба на обоняние и инфекция на горните дихателни пътища.

Това е и причината, поради която от Министерството на здравеопазването вече обмислят нова бустерна ваксина през есента за "част от населението". 

Междувременно стана ясно, че в Навара и Страната на баските покупката на антигенни Covid тестове от аптеките се е увеличила с над 980%.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK