36 000 лева отпуска фонд "Солидарност" за възстановяване на щети от бедствия в община Благоевград

Снимка: Infomreja.bg, архив

Два проекта на Община Благоевград ще бъдат финансирани от фонд "Солидарност" на Европейския съюз за възстановяване на щети от бедствия през зимата на 2015 г. Сумата, която ще бъде отпусната, е в размер на близо 36 000 лева без ДДС, съобщиха за ИНФОМРЕЖА от общинската администрация.

По проекта „Авариен ремонт на водосток и път за махала "Стопанска" в с. Габрово" финансирането е 16 402,30 лева без ДДС, а аварийното възстановяване на обекти и предприемане на срочни мерки за отстраняване или намаляване на последиците от обилния валеж в други четири благоевградски села е оценено на 19 507,60 лева без ДДС.

Общината вече е изпълнила всички строително-ремонтни дейности и по двата проекта.

При обилните валежи от 30 януари до 4 февруари 2015 г. пътят за махала "Стопанска" в землището на село Габрово бе разрушен вследствие на силно компроментирания водосток. В резултат на това водата отнесе земната основа в участъка и преминаването на МПС през него стана невъзможно. Така достъпът до махалата бе прекъснат. 

По другия проект бяха извършени ремонтни дейности на територията на благоевградските села Изгрев, Падеш, Логодаж и Горно Хърсово.

В Изгрев бяха скъсани диги и водата от дерето излезе извън коритото. Това доведе до запушване на водостоци и подкоповане основата на електрически стълб. Нарушена бе и целостта на пътя, ползван от местните жители за придвижване до областния град.

В Падеш също бяха скъсани диги на дерето, което преминава през селото. Прекъснати бяха и пътищата на земна основа за махалите „Джабирци”,  „Будишка”, „Чокарци” и „Хвърколачка”.

Вследствие от обилните валежи в началото на февруари миналата година коритото на река Логодажка бе запълнено с наноси и бяха нанесени поражения на пътя за махалите „Гелинска“, „Баташка”, „Деспотска“, „Васева“ и „Кадийска“, както и на пътя за гробищния парк в селото. 

След предприетите мерки по почистване коритото на реката и водостоците от наноси и дървесна растителност пътят бе възстановен.

Щети бяха нанесени и в село Горно Хърсово, където река Хърсовска заля пътното платно и прекъсна достъпа до махалите „Пържово“ и „Акациите“.

Общо 17 проекта за възстановяване на щети от бедствия през зимата на 2015 г. ще получат финансиране от фонд „Солидарност“ на Еврепойския съюз. 

Договорите ще бъдат сключени днес в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK