34-годишен петричанин, баща на три деца, умря в Бобовдолския затвор

снимка: gdin.bg, архив

34-годишен затворник от Петрич е починал към 1.30 ч. тази нощ в затвора в Бобов дол, съобщиха за ИНФОМРЕЖА близки на намерилия смъртта си в затворническата килия Сергей Методиев.

След направена аутопсия в кюстендилската болница, тялото на затворника е предадено на близките му, на които медици обяснили, че резултатите от съдебномедицинската експертиза ще станат ясни чак след около месец.

От болницата в Кюстендил поискали 500 лева на роднините на починалия затворник, за да извозят с линейка трупа му до Петрич. Пред ИНФОМРЕЖА близки на Сергей Методиев споделиха, че по гърдите, гърба, врата и почти цялото тяло на починалия имало много синини, които според тях са от нанесен побой.

Сестрата на Сергей Методиев – Емилия, заяви, че семейството веднага ще заведе дело срещу затвора в Бобов дол за смъртта на брат й, който според разкази на затворници часове преди да издъхне викал за помощ, но никой от дежурните надзиратели не му обърнал внимание.

Докато Сергей надавал викове от болка, от съседните килии се чували писъци за помощ и тропания по вратите от затворници, които настоявали да се извика спешно лекар, но виковете им останали нечути.

След заформилия се скандал главният надзирател се смилил и дал някакво хапче на Сергей Методиев, който след около час издъхнал.

Предположенията на лекарите са, че затворникът е починал от бронхопневмония, но близките му не вярват това да е истинската причина за смъртта му заради откритите по тялото му множество синини.

„Когато ми съобщиха, че брат ми е починал, бях в болница с децата. От ужас и изненада ми прилоша и припаднах в коридора, но лекари и медицински сестри веднага ми се притекоха на помощ. Защо на брат ми никой не му е оказал медицинска помощ, след като цяла нощ се е молил да му извикат лекар“, негодува сестра му.

Сергей бил в затвора в Бобов дол от месец и половина. Излежавал там присъда от две години и три месеца за шофиране без документи и за предизвикана от него катастрофа.

„Брат ми не е убиец, той сам се предаде и призна вината си за извършеното нарушение и прие присъдата си без възражения. През живота си той не знаеше какво е лекар, какво е хапче, изпратихме го в затвора жив и здрав, а след месец и половина ни го връщат в ковчег“, казва през сълзи сестра му Емилия.

Починалият затворник е семеен, с три деца – момчета, които остават сираци. „Дали тази смърт ще тежи на съвестта на някой, дали правосъдието ще накаже виновните, или Сергей ще е поредната ненужна вещ, изписана като брак от затвора в Бобов дол? Защото изглежда, че за управата на затвора хората са именно вещи, а не живи същества“, заяви още сестрата на починалия.

Междувременно стана ясно, че днес затворници са написали над 100 жалби, адресирани до министър-председателя Бойко Борисов, Главна прокуратура, новоизбрания президент Росен Плевнелиев и до други отговорни институции, но ръководството на затвора не позволило те да бъдат изпратени.

Само преди дни в знак на протест срещу лошото отношение на ръководството на затвора в Бобов дол към изтърпяващите наказания, за допусканите непрекъснати побоища, извращения и дискриминация, затворникът Ангел Паспалев се яви на дело в Районния съд в Гоце Делчев със зашити очи. Тогава Паспалев обяви публично, че престъпни кланове в Бобовдолския затвор пребиват затворници пред очите на управата, а на хора с тежки травми не се оказва лекарска помощ.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK