316 студенти от 39 държави решаваха задачи в АУБ

Професор Джон Джейн награждава победителят в индивидуалното класиране Данило Радченко, снимки: АУБ

Топ математици от цял свят се събраха в Американския университет в България, за да премерят сили в най-голямата в света международна олимпиада по математика. Първа награда в 19-тото издание спечели украинецът Данило Радченко от Киевския национален университет „Тарас Шевченко”. Първенци в отборното класиране са представителите от Московския институт по физика и технология. Победителите бяха наградени на официална церемония вчера вечерта.

Иранка с физически увреждания спечели сърцата на участниците със своята упоритост и усърдност. Тя решава задачи два дни по 7 часа, пишейки с краката си. Най-младият ръководител на отбор пък е 17 годишният Гал Дор от Израел, а отборът му зае престижното 11-то място.

Според координаторът на олимпиадата д-р Хрисина Драганова, традиционно най-добре се представят студентите от Русия, Украйна, Полша и Иран. „Основен мотив за участие е предизвикателстовото. Студентите искат да премерят сили и да покажат знанията си, а пред тези, които са се представили добре, се отварят много врати – както към професионална кариера, така и към докторски програми в най-добрите университети в света”, допълни д-р Драганова.

В надпреварата взеха участие 316 студенти от 39 държави от цял свят, сред тях Австралия, САЩ, Канада, Индонезия, Израел, Иран, Бразилия, Сингапур, ЮАР, университети от почти всички европейски държави и много други. Над 70 университета имаха свои представители в състезанието.

Олимпиадата се организира от Юнивърсити колидж – Лондон в сътрудничество с АУБ, както и със съдействието на Принстън юнивърсити прес, Волфрам рисърч и др. Тя се проведе в два кръга, първи кръг – 28 юли, събота, и втори кръг – 29 юли, неделя, а задачите бяха определени непосредствено преди започване на олимпиадата. Американският университет в България беше домакин за шести път.

 

Професор Джон Джейн награждава победителят в индивидуалното класиране Данило Радченко, снимки: АУБ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK