31 вида спорт ще изучават учениците в спортните училища в страната

Снимка: Infomreja.bg

Утвърдени са общо 1 722 места, разпределени в 62 паралелки

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева утвърди Държавния план-прием за държавните и общинските спортни училища за учебната 2023/2024 г., съобщават от спортното министерство.

Утвърдени са общо 1 722 места, разпределени в 62 паралелки по 31 вида спорт - бадминтон, баскетбол, биатлон, бокс, борба, в. ч. борба класически стил и борба свободен стил, вдигане на тежести, волейбол, гребане, джудо, кану-каяк, карате, кикбокс, колоездене, конен спорт, лека атлетика, модерен петобой, плуване, самбо, ски алпийски дисциплини, ски бягане, скокове на батут, сноуборд, спортна акробатика, спортна гимнастика, спортна стрелба, тенис, тенис на маса, футбол, хандбал, художествена гимнастика и шотокан карате-до.

Със заповедта на министър Лечева са утвърдени броят на местата по видове спорт и броят на паралелките в V, VI и VII клас, а за VІІІ клас е определен и броят на местата за обучение по професия „помощник-треньор“ от професионално направление „Спорт“ от Списъка на професиите за професионално образование и обучение, по която ще се обучават учениците.

Приемането на ученици в спортните училища се извършва чрез изпит за проверка на способностите на кандидатите по избрания вид спорт. Приемният изпит се полага в два последователни дни в периода 21-30 юни въз основа на тестове, утвърдени от министъра на младежта и спорта. За незаетите след класирането места, включително от предходни години, се провежда изпит в периода 10-16 август. 

Информация за тестовете по видовете спорт, както и за конкретните дати и време за провеждане на изпитите за проверка на способностите на кандидатите за прием са налични в съответните спортни училища.

През настоящата учебна 2022/2023 година в 25-те спортни училища в страната се обучават 7 290 ученици по 31 вида спорт, от които 5 203 ученици в гимназиалния етап на средното образование се обучават за придобиване на професионална квалификация по професия „помощник-треньор“.

Основните приоритети на Министерството на младежта и спорта относно дейността на спортните училища са насочени към осъществяване на качествен подбор на талантливи деца, създаване на условия за спортно усъвършенстване и осигуряване на подкрепа за професионалната и личностната реализация на учениците. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK