300 се веселиха в Мощанец за празника на селото - Свети Дух

снимки: infomreja.bg

Китното благоевградско селце Мощанец посрещна над 300 гости за своя празник - Свети Дух. Празникът се тачи от край време, всяка година в понеделник след Петдесетница.

По традиция празнуващите се събраха в двора на църквата „Света Троица“, непосредствено до сградата на кметството.

Музика, танци и всенародно веселие съпътстваха и този път храмовия празник, започнал рано сутринта с литургия за здраве и освещаване на задължителния курбан.

Новоизбраният кмет на 30-ината местни жители - Росен Георгиев, се бе постарал нищо да не липсва по масите и пръв даде тон на веселбата, като поведе хорото. Сред официалните гости, които посрещна днес Георгиев, бяха областният управител Костадин Хаджигаев и председателят на Общинския съвет в Благоевград Даниела Савеклиева.

Селския празник не пропусна и председателят на ЛРД "Сокол - 1911" Иван Василев. 

Храмът в селото бе обновен преди три години със средства на църковното настоятелство, местни жители и бизнесмени. "Според легендата тук, преди много години, се явил ангел Божий, който казал, че на това място трябва да се построи църква", разказа Кирил Николов от местната фолклорна група "Струмски славей", която се погрижи за високия градус на настроението. 

Веселбата продължи до късно следобед, а и времето бе благосклонно към празнуващите, които в обедните часове дори търсеха сянката, за да се скрият от силното слънце.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

12313:47 - 05.06.2012
Браво Роска е това е Кмет
Урдарски10:41 - 05.06.2012
Е БРЕ ДЖЕРИ ,НЕ МИНАВА БАНКЕТ БЕЗ ТЕБ ,КАТО ТОМАТА МАНАСИЕВ СИ СТАНАЛ. НА ВРЕМЕТО И ТОЙ НЕ ПРОПУСКАШЕ СОФРА , СЕГА ТИ ГО ЗАДМИНА .
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//