300 лв. за купен глас в Бургаско: 29 разследвания и 90 сигнала

Снимка: Infomreja.bg

Използва се основно схемата за опрощаване на вересии в магазини за хранителни стоки срещу гласуване за определени кандидати

До 300 лв. на човек се плащат при купуване на гласове в област Бургас по информация на полицията и прокуратурата, цитирана от БНТ.

Цената за един купен глас е различна в отделните общини в областта. Отчита се завишаване на образуваните досъдебни производства. Към момента се провеждат активно 29 разследвания срещу лица, за които има данни, че са планирали действия, които да нарушат изборния процес. Сигнали за купуване на гласове се подават ежедневни от всички общини в Бургаска област. До момента получените сигнали са около 90. Използва се основно схемата за опрощаване на вересии в магазини за хранителни стоки срещу гласуване за определени кандидати.

Продължава работата и по отношение на общинския служител в Несебър, хванат с близо 150 000 лева, за които има данни, че са били подготвени за търговия с вот. Той е пуснат от ареста без повдигнати обвинения, но се очаква да има развитие по случая.

Развитие има и по разследването за побоя над кандидат за кмет на созополското село Зидарово. Пострадалият имал неуредени личностни взаимоотношения със столичен бизнесмен. При спецоперация на територията на София, Бургас и Созопол са задържани са петима души, сред които и поръчителят. Той е криминално проявен, с бизнес интереси в Созопол. Познавал се е с бития мъж. Няма данни побоят да е свързан предстоящите избори.

Четирима от арестуваните са от София, а един - от Бяла Слатина. Преките извършители на престъплението са получили по 1500 лева. Ако бъдат признати за виновни, ги чакат до три години затвор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK