297 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 257 г. от създаването на „История Славянобългарская”

Уважаеми българи,

Уважаеми учители и  родители,

Скъпи ученици,

Всеки наш сънародник, където и да се намира по света, той знае името на Паисий Хилендарски – основоположник на Българското Възраждане и патрон на нашето училище.

Неговото име носят в България много институции, като университети и училища и ние сме едно от многото учебни заведения, които с гордост носим неговото име.

Забележителен българин монах,  роден в гр. Банско в 1722 г., който с паче перо, облечен в расо, без да е ”учил граматика или политика”, той успява да остави светла диря, проправила път към нашите духовни български ценности.

Един монах в расо успява да създаде писмен труд - уникален по рода си - „История славянобългарска”, оттогава изминаха повече от два века и половина. Този исторически труд го нарежда до най-великите българи, като равноапостолите братята Кирил и Методий.

Паисий Хилендарски е самоукият историограф, достигнал до националното прозрение, създал един исторически труд с ясен усет за родолюбие и принадлежност към един велик народ.

Той призовава българите да се гордеят със своя род и Родина, като възкликва: „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?!”

Нека днешното младо поколение се поучи от нашия книжовник и будител, възхитил света и направил още в древността разпознавем нашия народ!

Скъпи ученици, обичайте род и родина и по примера на Паисий вървете напред!

И нека си припомним текста на поета Атанас Звездев, който възпя Паисий:

„Гнездото както свиват птици,

пчелите както сбират мед

той вля живот сред две корици

с призванието на поет

и вдъхновен като месия,

понесъл истинския кръст,

със своята благословия,

изправи до Балкана ръст.

 

Здравка Тасева

Директор на Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски”- гр. Кюстендил

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n