29-и ден на протести, блокади в Пловдив, "Абланица" и София

Снимка: БГНЕС

Няколкостотин души изпълниха площад “Съединение” в Пловдив

Започна 29-ият антиправителствен протест в триъгълника на властта в София. Малко след 18:30 ч. недоволните от управлението на Борисов започнаха да се събират при фонтана пред президентството. За момента в района няма напрежение. В столицата движението остава блокирано на три места - площад „Независимост”, кръстовището при Софийския университет и това при Орлов мост, съобщава Нова телевизия.

Движението по бул. „Дондуков" към 19:00 ч. е спокойно. Обикновено след 20.00 часа протестиращите минават под прозорците на властта със скандиране „оставка", а по-късно тръгват и на традиционното си шествие.   

Няколкостотин души изпълниха площад “Съединение” в Пловдив с искане за незабавна оставка на правителството и главния прокурор, както и за съд за всички корупционни сделки.

Събралите се бяха привествани от проф. Велислав Минеков, чийто баща е издигнал паметника на едноименния площад в града под тепетата, предаде репортер на БГНЕС.

Минеков се обърна към събралите се на площада с думите, че е изключително развълнуван да бъде сред пловдивчани, защото неговото детство е минало в този град. Професорът допълни, че хората на площада са доказателство за това, че тракийци никога не могат да бъдат смазани.

“Хората протестират, защото не желаят да бъдат управлявани от мафията. Трябват незабавни избори, за да не бъдат и внуците ни управлявани от мафията”, призова Минеков.

Гражданите се готвят да направят шествие по централните улици на града.

Протестиращи срещу правителството и главния прокурор блокираха движението по пътя София-Варна, в района на пътен възел "Абланица". Те пристигнаха с автошествие от Ловеч, а в протеста се включиха хора от Троян, както и от други райони на областта, предаде БТА.

Плакатите гласяха: "Искаме си Републиката", "Правото и свободата не търпят каскети", "Демократична България", "Мутри, вън", "Оставка", "Няма леви, няма десни, всички сме бесни", "Свободата се полага на този, който може да носи отговорност", "Не съм платен, мразя ви безплатно".

Движението се спира и пуска на интервали в продължение на близо час, за да не се образуват големи колони с автомобили. В района има и засилено полицейско присъствие. Разрешението за протеста е до 20 ч.

Недоволните посочиха, че протестите ще продължат докато правителството подаде оставка. До инциденти не се стигна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK