28-и ден на протести, блокирани пътища и напрежение след форума на ГЕРБ

Снимка: бТВ

Има нападнати граждани и журналисти, прокуратурата поема случаите

Напрежение преди, по време и след конференцията на ПП ГЕРБ в София. Има нападнат журналист, подадени са сигнали до МВР за насилие над граждани, издирват се лица.

Това е констатацията след днешния ден, изпълнен с множество политически и граждански емоции в София. Следобед пък дъждовна буря удари столицата и нанесе щети на импровизирания палатков лагер на протестиращите.

В района на „София Тех Парк“, където се проведе форумът, възникна напрежение. След приключването на проявата, при оттеглянето на участниците през съответните изходи, за кратко беше възпрепятствано движението на градския транспорт, както и на останалите моторни превозни средства.

Счупено е стъкло на автомобил, собственост на кмет от пловдивско село и член на ГЕРБ, паркиран на бул. "Шипченски проход". На място е извършен оглед.

Мъж без лични документи е отведен в столично районно управление за установяване на самоличността му, съобщиха от МВР.

По данни на полицията в района около Парка е имало около 50 протестиращи. 

„Униформените подпомагаха движението и в района на Четвърти километър. Причината за това бяха получени и множество сигнали, че групи пресичат постоянно пешеходните пътеки, като затрудняват пристигането на делегатите и придвижването на гражданите на столицата“, оповестиха от СДВР.

Софийска районна прокуратура надзирава разследването на СДВР след насилието, упражнено върху журналистът Полина Паунова, предаваща за сайта „Свободна Европа“.

Към момента е ясно и видно от видео, заснето от журналиста Генка Шикерова, че неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на Паунова мобилния телефон и го е изхвърлил.

По думите на Паунова пред бТВ действията спрямо нея започнали още преди форума. Група протестиращи срещу правителството вървели към „София Тех Парк“ „Понеже ги разпознах, отидох да ги попитам защо са ги провокирали (протестиращите – бел. ред.) и защо са търсели сблъсъци“, разказа Паунова за bTV.

Тя отново вади телефона си, за да снима. В този момент обаче към нея се насочва мъж, който я блъска и отново изтръгва телефона от ръката ѝ.

Впоследствие се появява възрастен господин с бадж, който гони Паунова с думите, че мястото ѝ не било там, позволява си и обидни квалификации към нея. 

, когато ги пресреща друга група мъже с маски. Започва бой, при което Паунова вади телефона си, за да снима какво се случва.

В този момент някой я удря в гръб и избива телефона от ръката ѝ. Намесва се полиция.

След като стига до „София Тех Парк“ вижда агресорите отново – този път зад загражденията, отвъд които са допускани само делегати.

По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на Министерството на земеделието.

Ася Попова е пресаташе в Министерството. Тя заяви пред бТВ, че е била ударена от същия човек: „Започна да ме обижда: „Каква си ти, ма! Дай си телефона, какво снимаш“. Да, след което успя да ми вземе телефона, тръгна към мен, аз тръгнах назад, той тръгна напред, удари ме по корема, след което вече дойде охраната и успяха да вземат и телефона, даже още съм много развълнувана и защото не вярвам, че такива неща са нормални“, разказа Попова пред журналисти.

Мъж, намиращ се в района, се е оплакал за проявена агресия срещу него. 

Антони Аврамов споделя пред бТВ: „Пребиха ни привърженици на ГЕРБ. Изведнъж се затичаха към нас и започнаха да ни бият. Ходихме през тук, заедно с привържениците на ГЕРБ и в един момент към нас се затича една тълпа от 20 човека. Мен ме свалиха на земята, удряха ме, ритаха ме, който се опита да снима с телефон – му счупиха телефона. А полицията мълчи и стоят като статуи. Полицията пази ГЕРБ, тя не прави нищо друго. Това са мутри“.

По време на речта на премиера Бойко Борисов същият маскиран мъж от видеото с Паунова атакува други двама протестиращи, навлезли в зоната на събитието на управляващите.

Жертва на побой е и друг човек на име Кирил. Прегледан е в „Пирогов“ с болки в гръдния кош.

Предприети са  оперативно-издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите, съобщиха от МВР.

С официална позиция по случая излязоха и от ПП ГЕРБ, както и от „София Тех Парк“.

Според ГЕРБ: Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност.

ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от „София Тех Парк“.

А от Парка заявиха: „С цел отличаване на охраната на събитието от останалите органи на реда и от участниците в мероприятието, нейните представители през цялото време бяха идентифицирани със светлоотразителни жилетки с надпис „Security“. (…) Излъчените видеоматериали показват, че лицето, участващо в инцидента с г-жа Паунова, не носи въпросната светлоотразителна жилетка и не се легитимира като представител на охраната на София Тех Парк“.

В страната междувременно продължават протестите с искане за оставка на Кабинета Борисов 3.

Във Варна блокадата на възловото кръстовище пред общината продължава вече 48 часа. Шести ден остават палатките на пътя Стара Загора-Хасково. И днес протестиращите не спират преминаването на автомобили.

Трета седмица текат и протестите в Благоевград с обичайното шествие в центъра на града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK