26 юни - Международен ден за борба с наркотиците

Снимка: Pixabay

Тази година денят ще се фокусира върху злоупотебата с дрога във времена на криза

Международният ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик се отбелязва всяка година на 26 юни. Подкрепяно от отделни хора, общности и различни организации по целия свят, това ежегодно глобално отбелязване има за цел да повиши осведомеността относно големия проблем, който незаконните наркотици представляват за обществото като цяло.

История

С резолюция 42/112 от 7 декември 1987 г. Общото събрание на Организацията на обединените нации решава да отбелязва 26 юни като Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик с цел засилване на действията и сътрудничеството за постигане на целта за международно общество, свободно от злоупотреба с наркотици.

Денят има за цел също така да отбележи усилията на Лин Дзъсу за стратегическото ликвидиране на търговията с опиум в Хумен, Гуандун в Китай, преди Първата опиумна война, която се провежда на континенталната част на Китай.

Какво е значението на този ден?

Международният ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик има за цел да вдъхне чувство за отговорност на хората по света, особено на младежите и тийнейджърите.

В училища, колежи, на обществени места и на работните места по целия свят се провеждат събития, за да се разпространи сред хората информация за опасностите от употребата на наркотици.

С помощта на своето звено за борба със злоупотребата с наркотици - Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) - ООН информира хората за заплахата и призовава правителствата да избягват стимулирането на наркоикономиката. Тя се занимава и с проблема на незаконния трафик на наркотици под маската на легален фармацевтичен бизнес.

Каква е тазгодишната тематика?

Темата за тази година е "Справяне с предизвикателствата, свързани с наркотиците в здравеопазването и хуманитарните кризи". Пандемията от COVID-19, климатичната криза, рязкото покачване на цените на енергията и храните, както и нарушенията във веригата за доставки ни отведоха на ръба на глобална рецесия.

Тази година денят ще се фокусира върху съществуващите и нововъзникващите транснационални предизвикателства, свързани с наркотиците, които възникват в ситуации на криза. С кампанията #CareInCrises СНПООН призовава правителствата, гражданското общество, международните организации и всички заинтересовани страни да предприемат незабавни действия за защита на хората, включително засилване на превенцията и лечението на употребата на наркотици, а също и справяне с предлагането на незаконни наркотици. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK