25 пожара възникнаха в домове и офиси от началото на отоплителния сезон в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg, архив

От началото на отоплителния сезон в Кюстендилска област са възникнали в битовата сфера 25 пожара, 13 от тях са нанесли материални загуби, като най-честа причина за тези пожари е техническа и строителна неизправност в комин. Не са пострадали хора.

Във връзка с възникналите пожари от началото на отоплителния сезон, РДПБЗН – Кюстендил отново напомня основните правила за безопасно използване на електрически отоплителни и нагревателни уреди, както и тези на твърдо гориво.

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!  При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите. Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди! Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя”, са част от препоръките, които отправят от местната противопожарна служба.

Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност.  За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя.

Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят. 

Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива. Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.

Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угасява докрай.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK