25 дни протест в Благоевград: Гражданите имат ясна програма за промяна!

Снимка: Infomreja.bg

Очертани са точките, от които да започне реформата в страната

25 дни протестни действия в Благоевград и областта. Месец на недоволство и искане за по-добър живот, но как и коя е алтернативата. Провеждаме разговор с организаторите на протестите в центъра на Югозападна България.

Преди това кратка характеристика на видяното, преживяното и написаното дотук.

На 12.06. започнаха протестите в Благоевград с категорична една заявка от гражданите – „Събрали сме се в подкрепа на сънародниците ни, които са в София“. На втория ден от масовите протести в столицата малко градове в страната, сред които Благоевград, се обединиха около идеята за промяна, а не подмяна на начина на управление.

След няколко дни и самите благоевградчани поискаха оставката на Кабинета Борисов 3 и главния прокурор Иван Гешев. Няколко пункта се заформиха като символични в града – сградата на Община Благоевград, където се събират всяка вечер протестиращите, офисът на ПП ГЕРБ, където скандират за оставка, както и пред Областната управа, паметникът на Гоце Делчев, където редовно звучи химна на България, Съдебната палата – с искане за оставката на Гешев.

Протестите започнаха със значително мнозинство от граждани, днес са по-малобройни, но устойчиви и непоклатими.

Много от гражданите пък бяха редовни участници в софийските протести.

Досега са осъществявани няколко блокади и опити за такива.

Главен път Е-79 бе блокиран при Кресна двукратно, първият път с по-масово участие и на местните. Пътят за Гърция бе спрян за движение и при кръговото кръстовище за Бараково.

Два бяха опитите за блокади – и двата при Полигона.

До момента има сигнал само за един случай на полицейско насилие – той е над Николай Кутанов, участник в блокадата при Кресна, който твърди, че е ударен от полицай и заплашен от колегата му. По случая е назначена вътрешна проверка.

В подкрепа на Кутанов се събраха протестиращи пред сградата на ОДМВР и блокираха улицата за около 30 мин.

Активните участници в протеста вече са познати, това са Тони Рокера – който всяка вечер оставя „дарове“ пред офиса на ГЕРБ; местният лидер на „Да България“ Калоян Хандижйски, Венцислав Сотиров, Стоян Кьосев, Савина Топурска – студент във Франция, направила проучване за самозапалилите се българи от 2013 г. насам с искане за по-добър живот.

Какво следва оттук нататък и какво се случи досега – питаме Николай Иванов, Станислав Илиев и Людмила Костадинова, очертали се като лидери на протестите в града.

Ще задам точни и ясни въпроси, така че да дадете отговор на всички коментари в социалните мрежи и реалния живот.

Каква е вашата визия за промяна? Имате ли точни искания, с които да очертаете програмата на протеста?

Ние нямаме доверие на нито една политическа партия и затова смятаме,че истинска промяна може да бъде постигната само чрез конкретни искания от страна на гражданите. Посредством силен граждански натиск, ако се наложи и гражданско неподчинение,  управляващите да бъдат принудени да изпълнят волята на народа. В противен случай да си подават незабавно оставката. Радикални реформи са необходими във всички сфери на политическия, икономическия и социален живот в България. Като най-спешни и основополагащи ние намираме следните промени:

1.Намаляване на ДДС на храните и лекарствата.

2.Всички важни за държавата закони и решения да се приемат,чрез референдуми.

3.Машинно гласуване на избори и референдуми.

4.Реформи в съдебната система предложени от адвокатските колегии и ПРОКУРАТУРА.

5.Реформи в здравната система по предложения на практикуващи лекари.

6.Да се отмени новоприетия порочен Закон за закрила на детето.

7.Незабавно подвеждане под съдебна отговорност за национално предателство на доказаните престъпници на прехода Иван Костов, Петър Стоянов и Миглена Кунева /като начало/.

8.Запазване на българския лев като национална валута.

9.Премахване на всички политически назначения от ръководните постове в МВР. Главен секретар  да бъде избиран посредством предложения и гласуване от служителите в системата на МВР. Да не се допуска частни охранителни фирми да изпулняват функии на МВР.

10.За министър на отбраната да се назначават едиствено висши офицери от генералния щаб на Българската армия.

11.Да бъдат публично оповестени за провеждане на обществен дебат,предвинедите за приемане до края на текукущата година закони преди тяхното гласуване.

Има ли опити – от кого и какви, да бъде „яхнат“ протеста политически?

На протеста идват хора на различна възраст и прослойки от обществото. Малка част от тях наистина членуват в политически партии или симпатизират на такива, но никой никога не си е позволил да изявява своите политически пристрастия. Всички сме твърдо обединени около идеята и желанието си за един по-добър живот и социална справедливост. До настоящия момент опити за „яхване“ на протеста не е имало, а и никой от там присъстващите не би го позволил. Протестът е категорично изцяло граждански.

Къде е и има ли изобщо финансова страна на протеста – има ли платени протестъри?

Слуховете, че някой плаща на протестиращите са смешни, несериозни и жалки. Това е обичайна практика на различни заинтересовани политически кръгове, чрез разпространяване на подобни лъжи да разединят хората и да убият силата на протеста. Твърденията за платени протести /поне в нашия град/ са абсурдни и се надяваме, че по-голяма част от нашите съграждани вече са достатъчно зрели и мъдри, за да бъдат подведени от подобни маниполативни машинации.

Защо броят на хората, участници в събитието, намаля? Стихва ли гражданската енергия?

Една част от протестиращите отиват в София да подкрепят тамошния протест, друга част настояват за по-радикални мерки, а трети в момента са на почивка със семействата си.

Има ли отвращение у хората заради определени лица, присъстващи на демонстрациите?

Чуваме такива коментари, но това са само нелепи оправдания за бездействие. Протестът е общонароден и всеки гражданин, който желае да покаже и изкаже позицията си е добе дошъл независимо от своите материални възможности, социално положение и репутация. Всички сме еднакво хора и граждани и всички ни обединява една и съща идея и стремеж за един по-добър и справедлив живот.

Как бихте определили символичното изхвърляне на боклук пред офиса на ГЕРБ и хвърлянето на яйца… вандалщина или гражданско мнение е?

По-скоро е емоционално гражданско мнение, което може да не е лицеприятно, но е разбираемо предвид положението, до което беше докарана държавата и хората от същата тази окупирала вече 10 год. властта партия. Не бихме го определили като вандалщина, защото няма нищо повредено или счупено. Нещо повече - разпръснатият боклук беше събран няколко часа по-късно от същите тези протестиращи по собствена инициатива. Тук важна беше символиката, че държавата бе превърната е бунище.

Какви са мотивите ви да продължавате да протестирате и докога?

България е нашия дом и ние сме част от българския народ. Отказваме да бъдем безучастни и апатични зрители на разрушаването на държавата и държавността. Отказваме да напуснем родината си в търсене на по-добър живот, както много наши сънародници. Ние оставаме тук и сме решени да се борим до край. Няма да позволим егоцентрични, безотговорни и продажни политици с лични амбиции да продължават да съсипват бъдещето ни.

Блокадата на улици и пътища ефективно средство ли е за показване на гражданско недоволство?

След като много ясно ни показаха, че „по-меките“ форми на протест не ги впечатляват по никакъв начин, то протестиращите са принудени да прибегнат до по-драстични мерки. Налага се натиск и гражданско неподчинение, за да бъде чут гласът на хората.

Върху вас упражнявано ли е полицейско насилие, заплахи или опит за контрол, имате ли съставени актове от началото на протестите?

Категорично НЕ. В нашия град не е имало никаква форма на заплахи или полицейско насилие. Органите на реда коректно и отговорно извършват своята работа по охрана на протеста. Провокации от страна на протестиращите или служителите на МВР също не е имало.

С тези думи протестиращите в Благоевград очертаха своето виждане за Нова България, а както всяка вечер, така и тази – сборният пункт е Община Благоевград, а часът – 19.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Протестиращ00:20 - 09.08.2020
До Анастасия! Гръмки, но плитки реплики към статията. Заповядайте да ни покажете вашето ниво, и това какво вие можете. И да това са лицата на протеста. Хората които имат смелостта да излязат, да се извикат, да си кажат мнението и да са единни във възгласите си.
Анастасия16:47 - 07.08.2020
В Благоевград няма подходящи лица, които да оглавят протеста. Наркоман, лица от КК и такива със съмнителна политическа репутация.... Всяка вечер е възгласи "Боко тиквата" и "Оставка". Не са казали нищо умно до този момент. Утрепки с ниска интелигентност и морал. Това са лицата на протеста.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK