225 ученици преписаха Паисиевата „История славянобългарская”

225 ученици от всички училища в Благоевград преписаха щафетно „История славянобългарская”. Децата направиха преписите по инициатива на читалище ”Никола Й. Вапцаров 1866”  и на Православен Неврокопски център. Поводът е 200 г. от смъртта на Софроний Врачански - народен будител, духовник, последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски.

Щафетното преписване започна на 22 април в Централна читалищна библиотека с учениците от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов” и приключи на 17 май III СОУ ”Димитър Талев”.

На 22 май от 19 в Големия салон по време на концерта, който Народно читалище ”Никола Й. Вапцаров 1866” организира по повод  Деня на славянската писменост, на участниците ще бъдат връчени копия от преписа на История Славянобългарска.

В концерта ще участват художествените състави на читалището – Градски детски хор, Клуб по спортни танци „Карат”, Мажоретен състав, формация „Джумайчета” и възпитаници на Детската музикална школа.

На 28 май от 19 часа културната институция кани благоевградчани на хоров концерт по повод 80-годишнината на проф. Христо Арищиров с участието на Градски детски хор, Смесен хор „Ален мак”, и Дамски камерен хор „Лира”.

На 31 май от 18.30 часа ще се състои Бароков концерт с участието на Ивета Иванова-орган, Росен Механджийски-орган, Васил Макаринов-орган, Юлиян Механджийски-тромпет, Гергана Стоянова-цигулка, Миглена Павлова-сопран и възпитаници на детската музикална школа при читалището. Ще звучат произведения от Бах, Хендел, Фрескобалди, Витали, Корели.

 

КОМЕНТАРИ

Добри16:49 - 21.05.2013
Отлично свършена работа от Ася Стоймирска, библиотекар в читалището!!!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK