22 предписания на обекти за производство на хляб в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg, архив

За периода от 13-и до 24-и март инспекторите от отдел „Контрол на храните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил извършиха 30 проверки на обекти за производство на хляб.

Не е установено влагане на оцветители, утайки от кафе, бензолен пероксид, билки, е заключението на проверяващите.

По отношение на наличните суровини в обектите е констатирано, че те се съхраняват съгласно указанията на производителите. Придружени са с документи за произход. Основната суровина /брашното/ е придружена с декларации за съответствие с отразени качествени показатели.

Не са установени и случаи за използване на брашно с показател мокър глутен под 23%.

При проверките за етикетиране на готов продукт в част от проверените етикети и етикетирани храни са установени несъответствия: Срокът на трайност е обявен с думите” най- добър до” и след срок на трайност е изписан текст ”виж маркировката”, без указване на мястото върху опаковката, където е посочена датата.

Съставките не са обявени с техните точни наименования, отразено е само брашно тип 500, брашно тип 750 и др. Не е обявено количеството на съставките, когато наименованието на определена съставка се съдържа в наименованието на храната.

Не е обявен и съставът на вложените миксове. С цел отстраняване на констатираните несъответствия са връчени 22 предписания, обявиха от Областната дирекция по безопасност а храните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK