22-ма роми от Кюстендил поемат нов път с диплома в ръка

снимки: infomreja.bg

22-ма жители от ромския квартал „Изток“ получиха дипломите си за завършено средно образование от Гимназия „Неофит Рилски“ в Кюстендил. Те продължиха образованието си в самостоятелна форма на обучение благодарение на проект „Втори шанс“, реализиран от Сдружение „Център за регионално развитие „Рома” – Кюстендил с председател Сашо Кръстев.

Основната цел на проекта беше реинтегриране на възрастни роми, които по една или друга причина са прекъснали своето образование.

Обучението е насочено и към повишаване на увереността им в собствените сили, придобиване на социални умения чрез подкрепа, необходими им за успешна социална и трудова интеграция и повишаване на възможностите им за работа на местния трудов пазар.

„Поздравявам ви с успешното завършване на средното образование. Доколкото зная, част от вас ще продължат да учат и във висши учебни заведения. Благодаря на всички учители от Гимназия „Неофит Рилски“, които са работили с учениците от проект „Втори шанс“. За нас е голяма радост, че от 28 записани 22-ма вече са с дипломи в ръце“, каза в приветствието си Сашо Кръстев.

Той уточни, че тези, които са отпаднали от образователния процес, са заминали на работа в чужбина.

Приветствие към присъстващите отправиха и техните преподаватели, които им пожелаха на добър път и успех във всяко едно начинание. 

„Трябва да се гордеете, че сте учили при нас, защото есента ще навършим 135 години от създаването на учебното заведение. То е и най-старото в Югозападна България“, коментира една от преподавателките в школото.

Сред завършилите средно образование имаше такива, занимаващи се професионално с музика от години. Андрей Русев, например, е сред най-добрите изпълнители на цигулка, познат в цяла България.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK