21% от жените в България са яли шамари от партньора

Снимка: Infomreja.bg

През миналата година 20 жени са били убити от партньора

Домашното насилие бе темата, която дефинира 2023. Тя провокира обществена енергия, която показа, че българското общество е европейско. Това заяви Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) по време на дискусия, посветена на домашното насилие. Според него политиците не са използвали тази енергия. Трябва да продължим тези усилия тази тема да стои на дневен ред, убеден е той.

Ръководителят на представителството на ЕК в България Бойко Благоев посочи, че темата за домашното насилие е наболяла. По данни на Евростат 21% от жените в България са преживели насилие от партньор по време на връзка. Заедно трябва да работим по тези проблеми, каза още той и подчерта, че борбата с домашното насилие е приоритетна тема за ЕК. ЕС си е поставил амбициозни цели в борбата с домашното насилие. Подкрепата е всеобхватна, изтъкна Благоев. Предстои да бъде приета Директива по темата, която трябва да бъде транспортирана в законодателството на страните членки.

Гергана Георгиева от Института по публична администрация призова за непримиримост към тези прояви. 400 чиновници са обучени по темата за домашното насилие.

Георги Николов, заместник-министър на правосъдието, поздрави участниците във форума. Темата за домашното насилие не следва да бъде оставена в страни, смята той. Тя е основна тема, касаеща обществените отношения, по мнението му. Убеден съм, че институциите работят и се усъвършенстват, каза Николов, като подчерта колко важна е ролята на неправителствения сектор за превенция на домашното насилие. Засилени са мерките за закрила на лицата, които са в риск, отчете заместник-министърът. Предприемат се редица дейности за връщане на жертвите към нормален начин на живот. Институциите правят необходимото, коментира още Николов. Държавата ще продължи да действа последователно и упорито за изкореняване на това уродливо явление в нашето общество, увери той.

През миналата година 20 жени са били убити от партньора, а 1400 са регистрираните случаи на насилие у дома, пише news.bg.

Имаме сериозен проблем с домашното насилие, смята и Илияна Бойчева, анализатор.

Колективното внимание към домашното насилие е от решаващо значение за създаването на ефективни механизми, насочени не само към видимите му проявления, но и към основните социални фактори, които го поддържат, според ЦИД. Постоянството на вниманието на гражданите обаче е ключово важно, за да се гарантира, че държавата изпълнява задължението си да следи за ефикасността на тези механизми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK